James Webb: Αναζητά ζωή σε πλανήτη 120 έτη φωτός μακριά από τη Γη – Αυξημένες πιθανότητες να έχει νερό στην επιφάνεια

Εξωηλιακό πλανήτη, ο οποίος πιθανότατα φιλοξενεί ζωή, ανακάλυψε το τηλεσκόπιο James Webb της NASA.

Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του BBC, το τηλεσκόπιο ίσως έχει ανιχνεύσει ένα μόριο που ονομάζεται διμεθυλοσουλφίδιο (DMS), το οποίο στη Γη παράγεται μόνο από ζωντανούς οργανισμούς, όπως το φυτοπλαγκτόν.

Οι ερευνητές τονίζουν στο βρετανικό μέσο ότι η ανίχνευση στον πλανήτη, που απέχει 120 έτη φωτός από την Γη, δεν είναι ισχυρή και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να εξακριβωθεί το οτιδήποτε. Όπως αναφέρουν, μάλιστα, ενδεχομένως σε περίπου ένα χρόνο θα έχουν εξαχθεί τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα.

Πάντως στην ατμόσφαιρα του πλανήτη εντόπισαν μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα , με πιο ισχυρές ενδείξεις από το διμεθυλοσουλφίδιο. Η ανίχνευση αυτών των αερίων θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο πλανήτης, που ονομάζεται K2-18b, έχει ωκεανό νερού.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ακόμη και αν ένας πλανήτης έχει τις κατάλληλες συνθήκες για να υπάρχει ζωή, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα αυτό ισχύει.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι ανιχνεύουν την πιθανότητα ύπαρξης διμεθυλοσουλφιδίου σε έναν πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από μακρινό άστρο.

Υπενθυμίζεται πως το 2020 ερευνητές είχαν ισχυριστεί ότι εντόπισαν το μόριο φωσφίνη, το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί από ζωντανούς οργανισμούς, στα σύννεφα της Αφροδίτης, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.

Οπότε οι εντυπωσιακοί ισχυρισμοί αντιμετωπίζονται τις περισσότερες φορές με επιφύλαξη από τους επιστήμονες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ