Ιταλία: Το ειδυλλιακό χωριό της Σικελίας που πουλάει σπίτια με 3 ευρώ

Μεγάλη επιτυχία είχε η απόφαση ενός χωριού στην Σικελία της Ιταλίας να πουλήσει σπίτια προς μόλις 3 ευρώ. Έτσι έβγαλε τώρα στον πλειστηριασμό ακόμη 12 κατοικίες.

Το ειδυλλιακό χωριό Sambuca di Sicilia «αναζωογονήθηκε» μετά την πώληση σπιτιών προς 1 ή 2 ευρώ, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος. Το χωριό είχε ερημώσει και τώρα βλέπει μία τεράστια αύξηση της ζήτησης για τα ακίνητά του μετά τις δύο πρώτες δημοπρασίες το 2019 και το 2021.

«Οι ξένοι συρρέουν για να αγοράσουν τα σπίτια μας. Έχει γίνει επιτυχία μέχρι στιγμής», δήλωσε στο CNN ο Giuseppe Cacioppo, ο δήμαρχος του χωριού.

«Οι δύο ομάδες κατοικιών, που ανήκουν στο δημαρχείο, αναζωογόνησαν τον ιδιωτικό τομέα των ακινήτων. Οι άνθρωποι που έσπευσαν να πάρουν ένα στη δημοπρασία, αλλά δεν κατάφεραν αγόρασαν τελικά ένα φτηνό σπίτι. Μέχρι στιγμής, έχουν πωληθεί 250 σπίτια», εξήγησε ο δήμαρχος του χωριού.

Η τρίτη ομάδα με τα εξαιρετικά φθηνά σπίτια, που αποτελείται από 12 ακίνητα, πρόκειται να βγει στο σφυρί με τιμή εκκίνησης τα 3 ευρώ.

Για να λάβουν μέρος στη δημοπρασία, οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταθέσουν μια εγγυητική προκαταβολή ύψους 4.974 ευρώ για να εξασφαλίσουν το σπίτι σε περίπτωση που κερδίσουν την προσφορά.

Ο Cacioppo δήλωσε ότι τα σπίτια ενός έως τριών υπνοδωματίων είναι όλα «δομικά σταθερά» και χρειάζονται μόνο μια ανακαίνιση, την οποία οι νέοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ολοκληρώσουν εντός τριών ετών. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να χάσουν την εγγύηση της προκαταβολής τους.

Τα ακίνητα είναι κυρίως χτισμένα με χρυσοκάστανη πέτρα που ήταν συνηθισμένο υλικό στην περιοχή. Εκτείνονται σε έναν έως τρεις ορόφους, σε 540 έως 860 τετραγωνικά μέτρα, με παραδοσιακά χαρακτηριστικά όπως μπαλκόνια, παλιές ξύλινες πόρτες και διακοσμημένες καμάρες και παράθυρα.

Οι ανακαινίσεις θα μπορούσαν να κοστίσουν από 25.000 έως 170.000 λίρες ανάλογα με την κατάσταση του ακινήτου.
Η πρώτη ομάδα δημοπρατήθηκε για μόλις 1 ευρώ και η δεύτερη για σχεδόν 2 ευρώ και προσέλκυσε αγοραστές από όλο τον κόσμο.

Αριστερά το σπίτι μετά την ανακαίνιση και δεξιά πριν γίνουν οι εργασίες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εισροή 20 εκατομμυρίων ευρώ στην τοπική οικονομία. Δημιουργήθηκαν νέα καταλύματα, καταστήματα, ενώ υπογράφηκαν συμβάσεις έργου με κατασκευαστές, αρχιτέκτονες, διακοσμητές εσωτερικών χώρων, επιθεωρητές και συμβολαιογράφους που έφεραν μεγάλο τζίρο.

Η τοποθεσία του χωριού είναι ένα από τα δυνατά στοιχεία του στις δημοπρασίες, αφού βρίσκεται κοντά σε σημαντικά αξιοθέατα της Σικελίας, όπως η Κοιλάδα των Ναών και οι παραθαλάσσιες πόλεις Sciacca και Menfi.

Η επιτυχία του προγράμματος στη Sambuca αποδίδεται στο γεγονός ότι τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα που βγάζουν στο σφυρί είναι στην δικά τους. Αντίθετα άλλες πόλεις που ήθελαν να πουλήσουν φθηνά τα άδεια σπίτια τους έπρεπε πρώτα να εντοπίσουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

Ένας σεισμός το 1969 ανάγκασε τους ντόπιους να εγκαταλείψουν την πόλη. Ωστόσο οι αρχές της Sambuca ανέλαβαν τα εγκαταλελειμμένα σπίτια μετά από έναν νέο νόμο που θεσπίστηκε στη Ρώμη για να επιτραπεί στα χωριά να αναλάβουν την ιδιοκτησία αυτών των ακινήτων.

Αυτό επιτρέπει μια γρήγορη και ομαλή πώληση, καθώς δεν χρειάζεται να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες για να έρθουν σε επαφή με τους αγοραστές.

Στις δύο προηγούμενες δημοπρασίες, τα σπίτια πουλήθηκαν κατά μέσο όρο μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ, με τα φθηνότερα να πωλούνται για μόλις 1 ευρώ και τα ακριβότερα για πάνω από 22.000 ευρώ.

Ορισμένοι από τους αγοραστές αποφάσισαν να αγοράσουν και άλλα ακίνητα δίπλα στις νέες ιδιοκτησίες τους προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μεγάλο σπίτι.

Πολλοί από τους ιδιοκτήτες είναι Αμερικανοί με ιταλική καταγωγή και αυτό έχει συμβάλει στη μετατροπή του χωριού σε μια «Μικρή Αμερική», όπου ακόμη και οι γηραιότεροι ντόπιοι μιλούν αγγλικά με σικελική προφορά, σύμφωνα με το CNN.

Ο Cacioppo δήλωσε ότι η Sambuca έγινε πόλος έλξης για τους αγοραστές επειδή δημιούργησε χώρους για τηλεργασία και ενίσχυσε το δίκτυο ίντερνετ για να προσελκύσει όσους μπορούν να εργάζονται από το σπίτι.

Μεταξύ των ευτυχισμένων νέων ιδιοκτητών, οι οποίοι αγόρασαν ένα από τα ακίνητα κατά τη διάρκεια προηγούμενης δημοπρασίας, είναι η Meredith Tabbone, οικονομική σύμβουλος από το Σικάγο.

Έπειτα από εκτεταμένες εργασίες, το σπίτι, το οποίο χρονολογείται από το 1600 μ.Χ. και δεν διέθετε ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, έχει πλέον εξοπλιστεί με σπα, εξωτερική κουζίνα και κελάρι κρασιών. «Το σπίτι ήταν σε πολύ κακή κατάσταση – αλλά από πολλές απόψεις, ήταν όλα όσα περίμενα να είναι και ακόμη περισσότερα. Είχε τόση γοητεία», είπε η 45χρονη.

Η Meredith αγόρασε το σπίτι το 2019, το οποίο είχε αρχική προσφορά 1 ευρώ, και προσέφερε 5.200 ευρώ. Η χρονική συγκυρία του προγράμματος για το σπίτι του 1 ευρώ ήταν τυχαία, καθώς η Meredith ερευνούσε πώς να αποκτήσει ιταλική υπηκοότητα για να μετακομίσει στην Ευρώπη το 2016. Είχε ανακαλύψει ότι ο προπάππους του πατέρα της Michael, Fillippo Tabbone, καταγόταν από τη Sambuca di Sicilia.

Όταν πρωτοείδε το σπίτι των 750 τετραγωνικών μέτρων, ήταν εντελώς ακατάλληλο, με στέγη γεμάτη αμίαντο και χωρίς παράθυρα. Αφού ξόδεψε 800 ευρώ για να φτιάξει τη στέγη με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, αγόρασε το διπλανό σπίτι τον Αύγουστο του 2020 για να φτιάξει ένα ακίνητο 3.000 τετραγωνικών μέτρων.

«Στην αρχή, το σχέδιο ήταν απλώς να το μετατρέψω σε ένα μικρό σπίτι απόδρασης. Ενώ αρχικά το θέλαμε μόνο ως μια μικρή απόδραση – το μετατρέψαμε σε ένα σπίτι των ονείρων μας», τόνισε η Meredith.

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια και 454.000 ευρώ για να ανακαινίσει η Meredith την εξοχική κατοικία. Ένα ζευγάρι από το Μέριλαντ των ΗΠΑ μεταμόρφωσε το εξαιρετικά φτηνό ακίνητό του σε ένα εκπληκτικό παλάτσο αναγεννησιακού στιλ αξίας 230.000 λιρών.

Ο Massoud Ahmadi, 70 ετών, και η σύζυγός του Shelley, 60 ετών, κατέληξαν να αγοράσουν ένα εγκαταλελειμμένο αρχοντικό του 18ου αιώνα στο χωριό με μόλις για μόλις 9.712 ευρώ στη δημοπρασία. Αμέσως ξεκίνησαν τις εργασίες για να το ανακαινίσουν.

Οι ετοιμόρροποι εσωτερικοί τοίχοι είχαν καφέ χρωματισμούς και τα δωμάτια ήταν γεμάτα παλιά σκουπίδια, συμπεριλαμβανομένου ενός ρετρό καροτσιού.

Πως είναι σήμερα το σπίτι του Massoud.

Ξόδεψαν 183.000 λίρες για το τριώροφο ακίνητο που κάποτε ήταν ακατοίκητο. Επένδυσαν αρκετά χρήματα σε μια νέα σκάλα, την εγκατάσταση νέων υδραυλικών εγκαταστάσεων και την επισκευή της στέγης.

Αρχικά ο Massoud «δεν μπορούσε να φανταστεί» την ανακαίνιση του ακινήτου εντός της τριετούς προθεσμίας που του είχε επιβάλει το συμβούλιο. Τελικά τα κατάφερε χάρη στη βοήθεια τοπικών αρχιτεκτόνων και τεχνιτών.

Οι φωτογραφίες μετά την ανακαίνιση δείχνουν ότι το σπίτι με δύο υπνοδωμάτια και 2700 τετραγωνικά έχει διατηρήσει τα αρχικά ξύλινα παράθυρα, το δάπεδο με τα πλακάκια και τις θολωτές οροφές με τα διπλά βαρέλια.

Διαθέτει επίσης τρία μπάνια, καθιστικό και μαρμάρινη κουζίνα ενιαίου χώρου. Υπάρχει μια βεράντα στην ταράτσα που προσφέρει θέα στο βουνό.

Ακόμη και η πρωταγωνίστρια των Sopranos, Lorraine Bracco, αγόρασε ένα από τα ακίνητα στο Sambuca di Sicilia. Το σπίτι, που είναι ηλικίας 200 ετών, ανακαινίστηκε στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής My Big Italian Adventure.

Το σπίτι είναι ένα ακίνητο 1.075 τετραγωνικών μέτρων που χρειαζόταν πολύ δουλειά. Δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό, κουζίνα ή μπάνιο. Τα πατώματα και η οροφή έπρεπε επίσης να αντικατασταθούν, καθώς είχαν σαπίσει.

Όταν η Lorraine έφτασε στη βίλα, αυτή έδειχνε σημάδια μακροχρόνιας εγκατάλειψης. «Όταν είδα το άρθρο ότι μπορούσες να αγοράσεις ένα σπίτι στη Sambuca με ένα ευρώ, άρπαξα την ευκαιρία. Έτσι, ήρθα με το αεροπλάνο. Αγόρασα το σπίτι», είπε η ηθοποιός.

Το σπίτι που αγόρασε η Lorraine.

Και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που βρίσκομαι εδώ, που γνωρίζω και εργάζομαι με τους ντόπιους και που ζω ανάμεσά τους. Είμαι εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής στην οικογένειά μου που κατάγεται από τη Σικελία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ