Ιταλία: Νέες αποκαλύψεις για τα 29 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca – Για ποια χώρα προορίζονταν

Νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ποσότητα-μαμούθ από εμβόλια της AstraZeneca για τον κορονοϊό, που βρέθηκαν “κρυμμένα” σε εργοστάσιο της αγγλο-σουηδικής εταιρείας στην πόλη Ανάνι, νότια της Ρώμης.

Σύμφωνα με διαρροές, τα 29 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, προορίζονταν για το Βέλγιο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ οι καραμπινιέροι συνεχίζουν να ελέγχουν το σύνολο των παρτίδων εμβολίου που είναι έτοιμες προς διάθεση.

Ιταλός αξιωματούχος επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το περασμένο Σάββατο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να πραγματοποιηθούν έλεγχοι επί σειράς παρτίδων που βρίσκονται στο κέντρο παραγωγής του Ανάνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, με την σειρά του, ενημέρωσε τον Ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε εντολή για να γίνει έφοδος. Η επιχείρηση των καραμπινιέροι, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Την είδηση αποκάλυψε η εφημερίδα La Stampa, λέγοντας ότι εντοπίστηκαν 29 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Oxford / AstraZeneca για τον κορονοϊό, που πιθανότατα προέρχονται από το εργοστάσιο Halix της AstraZeneca στην Ολλανδία και δεν έχουν ακόμη εγκριθεί για παραγωγή στην ΕΕ.

Τι λέει η εταιρεία

H AstraZeneca, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Προς το παρόν δεν προβλέπονται εξαγωγές, εκτός από τις χώρες του μηχανισμού COVAX. Δεκατρία εκατομμύρια δόσεις εμβολίου βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης του ελέγχου ποιότητας, για να σταλούν στις χώρες COVAX, ως μέρος της δέσμευσής μας να προμηθεύσουμε με εκατομμύρια δόσεις εμβολίου τις χώρες με χαμηλό εισόδημα: το εμβόλιο παράχθηκε εκτός ΕΕ και εστάλη στο κέντρο του Ανάνι για να εμφιαλωθεί».

Η φαρμακοβιομηχανία τονίζει, τέλος, ότι «η ΕΕ στηρίζει πλήρως τις προμήθειες προς χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, μέσω του COVAX».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ