Ιστορική συνάντηση στην Πανμουντζόμ

Ιστορική συνάντηση στην Πανμουντζόμ

Πολύωρη συνάντηση είχαν, μετά από 7 χρόνια, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βόρειας και Νότιας Κορέας, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Πανμουντζόμ, ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες.

 Η διεξαγωγή των συνομιλιών προτάθηκε από τη Βόρεια Κορέα με στόχο να συζητηθούν ορισμένα πρακτικά μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Νότιας Κορέας, Κιμ Κίου Χιούν, δήλωσε, πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ότι προτεραιότητά του είναι να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες, για αυτό το μήνα, επανασυνδέσεις των οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953). Η Βόρεια Κορέα ακύρωσε τις συναντήσεις, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Σεούλ ανέφεραν ότι προτεραιότητα της Βόρειας Κορέας στις συνομιλίες θεωρείται η ακύρωση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 24 Φεβρουαρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Ειδήσεων Γιονχάπ.

Αμφότερες οι Ουάσινγκτον και Σεούλ αρνήθηκαν να ακυρώσουν τις ετήσιες ασκήσεις, τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ έχει χαρακτηρίσει ως πρόβα πολέμου, κατηγορίες που και οι δύο σύμμαχοι έχουν αρνηθεί.

Η Βόρεια Κορέα πρότεινε το Σάββατο τη διεξαγωγή διαλόγου σχετικά με γενικά ενδο-κορεατικά ζητήματα, ωστόσο δεν προσδιόρισε τα θέματα που θα κυριαρχούσαν στις συζητήσεις. Στο παρελθόν έχει κάνει πολλές προτάσεις για τη λήψη μέτρων με σκοπό τη συμφιλίωση, ωστόσο έχουν αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό από τη Νότια, η οποία έχει ζητήσει τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας.

Οι εντάσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από πέρυσι οπότε η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την τρίτη της πυρηνική δοκιμή. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να επιτραπεί ένας νέος γύρος οικογενειακών επανενώσεων.

Οι επανασυνδέσεις των οικογενειών έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα στις 20-25 Φεβρουαρίου σε θέρετρο του Όρους Κουμγκάνγκ στη Βόρεια Κορέα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ