Ισραήλ: Ο Νετανιάχου κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να τιμωρήσουν το Ιράν για τις πυραυλικές δοκιμές

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε χθες τις παγκόσμιες δυνάμεις να λάβουν “πρωτοβουλίες για την επιβολή άμεσων κυρώσεων” ενάντια του Ιράν, έπειτα από τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων στις οποίες προχώρησε η Τεχεράνη την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑ) και την Γερμανία – τις χώρες που διαπραγματεύτηκαν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν– να αναλάβουν δράση.

“Οι δυνάμεις πρέπει να λάβουν πρωτοβουλίες για την επιβολή άμεσων κυρώσεων σε συνέχεια των καταφανών παραβιάσεων στις οποίες προέβη το Ιράν στο ζήτημα των πυραύλων”, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας πως αυτές (σ.σ. οι πρωτοβουλίες) θα αποτελέσουν “μια δοκιμή για την ικανότητα των δυνάμεων να εφαρμόσουν την πυρηνική συμφωνία”.

Οι δοκιμές εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων στις οποίες προχώρησαν οι Φρουροί της Επανάστασης την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν ανησυχία, με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες χώρες να σημειώνουν πως εάν επιβεβαιωθούν, οι δοκιμές ενδέχεται να αποτελούν παραβίαση της Απόφασης 2231 του ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία ζητά από το Ιράν να απόσχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα στον τομέα σχεδιασμού πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπως υπογράμμισε η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια χθες στον ΟΗΕ, θα εγείρουν το ζήτημα των δοκιμών στο ΣΑ και κάλεσαν όλες τις χώρες να συνεργαστούν για να ανασταλεί το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ υποστήριξαν πως οι δοκιμές δεν παραβιάζουν τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε η Τεχεράνη με την Ομάδα 5+1, ενώ οι περιορισμοί κατασκευής πυραύλων και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ στην Τεχεράνη δεν αποτελούν, από τεχνικής άποψης, μέρος της συμφωνίας.

Διπλωμάτες του ΣΑ τόνισαν πως θα αναμένουν να λάβουν πρώτα επιβεβαίωση από τις εθνικές μυστικές υπηρεσίες κατά πόσον οι πύραυλοι που εκτόξευσε το Ιράν είναι ικανοί να φέρουν πυρηνικά όπλα και σημείωσαν πως η Ρωσία και η Κίνα, που εναντιώνονται στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη, πιθανότατα θα εμποδίσουν τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το ΣΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι δοκιμές δεν αποτελούν παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας, ενώ ο ο ταξίαρχος Αμίρ Αλί Χατζηζαντέχ, ανώτερο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς σχεδιάστηκαν για να μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ θα θέσουν το ζήτημα των πυραυλικών δοκιμών του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Επικοινωνία Κέρι – Ζαρίφ για τις πυραυλικές δοκιμές της Τεχεράνης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ