Ισόβια κάθειρξη σε άνδρα για γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994

Σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε έναν άνδρα 61 ετών σε ισόβια για γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994, στη δεύτερη υπόθεση, η οποία εκδικάζεται στη χώρα για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο της Στοκχόλμης ανέφερε πως ο Κλάβερ Μπερινκίντι, σουηδός πολίτης με καταγωγή από τη Ρουάντα, καταδικάστηκε για γενοκτονία και βαριά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων φόνου, απόπειρας φόνου και απαγωγής στη Ρουάντα.

“Καταδικάστηκε για συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό σφαγών στη διάρκεια της γενοκτονίας του 1994 όπου ο κατηγορούμενος είχε ανεπίσημο ρόλο ως ηγέτης”, ανέφερε στην ετυμηγορία του το δικαστήριο.

Βάσει του σουηδικού νόμου, τα δικαστήρια μπορούν να δικάζουν σουηδούς πολίτες και πολίτες άλλων χωρών για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο εξωτερικό.

Το δικαστήριο ανέφερε πως επιδικάζει σε δεκαπέντε θύματα εγκλημάτων αποζημιώσεις από 3 εκατομμύρια φράγκα Ρουάντας (3.781 δολάρια ΗΠΑ) έως 10 εκατομμύρια φράγκα Ρουάντας (12.602 δολάρια ΗΠΑ). Είναι η πρώτη φορά που σουηδικό δικαστήριο επιδικάζει αποζημιώσεις σε θύματα γενοκτονίας.

Εκτιμάται πως 800.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη της μειονότητας των Τούτσι, αλλά και μετριοπαθείς της εθνότητας Χούτου, σκοτώθηκαν από τους Χούτου σε διάστημα τριών μηνών το 1994 έπειτα από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Οι σφαγές προκάλεσαν ερωτήματα για την ικανότητα ή τη βούληση διεθνών οργανισμών ή κρατών να επεμβαίνουν για να σταματούν μαζικές δολοφονίες αμάχων.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του σουηδικού δικαστηρίου, ο Μπερινκίντι, ο οποίος έφθασε στη Σουηδία το 2002 και απέκτησε τη σουηδική υπηκοότητα το 2012, καταδικάστηκε ερήμην για σχετικά με γενοκτονία εγκλήματα από δικαστήριο της Γκακάκα στη Ρουάντα το 2007.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του στη Σουηδία, ενώ η απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου είναι εφέσιμη.

Τα τελευταία χρόνια η Ρουάντα και άλλες χώρες, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έχουν εκδικάσει σχετιζόμενα με γενοκτονία εγκλήματα.

Το 2013, σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε άλλον έναν άνδρα σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994. Ήταν η πρώτη φορά που ένα πρόσωπο στη Σουηδία καταδικάστηκε για γενοκτονία.

Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο της Ρουάντα επέβαλε ισόβια κάθειρξη σε έναν πρώην υψηλόβαθμο πολιτικό για μια ομιλία μίσους με σκοπό την πρόκληση δολοφονιών Τούτσι στη διάρκεια της γενοκτονίας.

ΠΗΓΗ: Real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ισόβια για τον Νορβηγό μουσικό που σκότωσε την πιανίστρια σύζυγό του

Ισόβια για τον φόνο Παλαιστινίου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ