Στη νοτιοδυτική Ισλανδία, ένα ηφαίστειο συνεχίζει για δεύτερη ημέρα να εκτοξεύει λάβα και καπνό, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας. Η δραστηριότητα του ηφαιστείου έχει προκαλέσει ανησυχίες για ενδεχόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω των ηφαιστειακών αερίων, λίγες ώρες μετά την έκρηξη που οδήγησε στην εκκένωση ενός γειτονικού πολυτελούς θέρετρου.
Συντριβάνια λάβας διακρίνονταν να εξακοντίζονται με φόντο τον νυχτερινό ουρανό, μετά τη χθεσινή έκρηξη στη χερσόνησο Ρέκιανες, όμως η ροή της λάβας από το ηφαίστειο έχει έκτοτε επιβραδυνθεί, δήλωσε η Ρίκε Πέντερσεν, επικεφαλής του Σκανδιναβικού Κέντρου Ηφαιστειολογίας.
«Αυτή είναι μια χαρακτηριστική αρχή μιας έκρηξης», σημείωσε. «Στην αρχή καταγράφουμε υψηλούς πίδακες λάβας και μεγάλη ισχύ και πολύ γρήγορα αυτή η δραστηριότητα ελαττώνεται, όμως αυτό δεν μας λέει κάτι σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει» το φαινόμενο.
Watch: Volcano Erupts In Iceland’s Reykjanes Peninsula, Sixth Since December#Volcano #Reykjanes #ETVBharat pic.twitter.com/3U795CNvKg
— ETV Bharat (@ETVBharatEng) August 23, 2024
Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι τα ηφαιστειακά αέρια που εκλύθηκαν από την έκρηξη θα μπορούσαν να μεταφερθούν από τον άνεμο προς τα νότια και νοτιοανατολικά.
Η λάβα αρχικά έρρεε από το ηφαίστειο με ρυθμό έως 2.000 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο, με τον νυν, χαμηλότερο ρυθμό που καταγράφεται τώρα να συγκρίνεται με εκείνον της τελευταίας έκρηξης τον Μάιο, πρόσθεσε η ίδια.
#WATCH :The earth burst open last night here in Iceland. Here are few clips that I captured at the eruption site🌋 #iceland #Volcano #eruption #Reykjanes #Islandia #iceland #volcano #Breaking #Grindavik #Icelandvolcano pic.twitter.com/Y2urvsdjaa
— Indian Observer (@ag_Journalist) August 23, 2024
Η ρωγμή στο ηφαίστειο, το οποίο έχει εκραγεί έξι φορές από τον Δεκέμβριο, εκτεινόταν στα 5 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της ημέρας από 3,9 χλμ αργά χθες το βράδυ, είπε η Πέντερσεν.
Latest Exclusive Aerials View -Lava flows spreading from Iceland volcano at night.#Reykjanes #Islandia #iceland #volcano #Breaking #Grindavik #Icelandvolcano pic.twitter.com/nsBRRpbnpE
— Indian Observer (@ag_Journalist) August 23, 2024
Το πολυτελές σπα Blue Lagoon, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο με μεγάλες εξωτερικές λίμνες που θερμαίνονται με τη βοήθεια της γεωθερμικής ενέργειας, εκκενώθηκε αργά χθες το βράδυ και σήμερα παραμένει κλειστό, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διεύθυνσή του.
Περίπου 1.300 επισκέπτες και προσωπικό βρίσκονταν στο σπα, έγραψε η ισλανδική εφημερίδα Morgunbladid.
«Πήγαμε εκεί ως τουρίστες αναζητώντας μια καλή ημέρα», δήλωσε ο μεσίτης Ντένις Μέρφι, από το Κέιπ Κοντ, στη Μασσαχουσέτη, ο οποίος είχε επισκεφθεί το σπα μαζί με την κόρη του.
«Το επόμενο πράγμα που είδαμε ήταν το έδαφος να εκρήγνυται δίπλα μας» συμπλήρωσε ο 53χρονος. Μαζί με την κόρη του έβλεπαν τον ουρανό να γίνεται κόκκινος, την ώρα που τους απομάκρυναν από τον χώρο.
Another eruption in the Reykjanes Peninsula of Iceland began this week. This forced evacuations of the popular hot springs, Blue Lagoon, yesterday.
Thankfully, the director of Civil Defence says that, at the moment, Grindavík and Svartsengi are not in danger. pic.twitter.com/gAxBR8seyW
— WeatherNation (@WeatherNation) August 23, 2024
«Υπήρχε πραγματικά μια αίσθηση του επείγοντος καθώς προσπαθούσαμε να φύγουμε από εκεί. Το προσωπικό πετούσε όλα τα πράγματά μας στην τσάντα μας και απλά έλεγε, πρέπει να φύγετε από εδώ», περιέγραψε.
Η κοντινή πόλη Γκρίνταβικ, η οποία έχει απειληθεί από τη λάβα και έχει πληγεί από σεισμούς κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκρήξεων, δεν επηρεάζεται άμεσα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με την Πέντερσεν να επισημαίνει ότι τα ποτάμια λάβας σταμάτησαν λίγο προτού φθάσουν σε έναν δρόμο της γύρω περιοχής.
A 4.1 magnitude earthquake at 22:37, and once again #Reykjanes is on fire, with a 4km long opened up in the same rough area as the last eruption.
There were 1300 people on site at the Blue Lagoon when the eruption started, all have been safely evacuated.#iceland #volcano pic.twitter.com/8p5gWZMt0d
— Paul // Verone 🐺🐱🐱 (@Verone3784) August 22, 2024
Δεν υπάρχουν επίσης προβλήματα στα δρομολόγια των αεροσκαφών προς και από το αεροδρόμιο Keflavik της πρωτεύουσας, όπως αναφέρεται σήμερα στον ιστότοπό του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ