Ιρλανδία: Ο Λίο Βαράντκαρ παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και την προεδρία της κυβέρνησης – Πώς θα γίνει η διαδοχή

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Fine Gael και από την προεδρία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού λέγοντας ότι δεν είναι «ο καλύτερος για το πόστο».

«Παραιτούμαι από την προεδρία και την διεύθυνση του Fine Gael και θα παραιτηθώ από την θέση του πρωθυπουργού μόλις ο διάδοχός μου θα είναι σε θέση αναλάβει τα καθήκοντά του», ανακοίνωσε ο Λίο Βαράντκαρ επικαλούμενος «προσωπικούς και πολιτικούς λόγους».

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην είσοδο του πρωθυπουργικού γραφείου, ο συγκινημένος Λίο Βαράντκαρ αναφέρθηκε στα επιτεύγματα των προηγούμενων κυβερνήσεων παραδεχόμενος παράλληλα και ορισμένες αποτυχίες στην διαδρομή.

Αναγνωρίζοντας ότι ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να παραιτηθεί κανείς, πρόσθεσε ότι «έπειτα από επτά χρόνια στην πρωθυπουργία, δεν αισθάνομαι ότι είμαι ο καλύτερος για την δουλειά», πρόσθεσε.

Ο Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι δεν έχει προς το παρόν σχέδια για το μέλλον. Η παραίτησή του έρχεται μετά από μια ταραχώδη σειρά εβδομάδων για το κόμμα του, το Fine Gael.
Ένας νέος ηγέτης “θα είναι σε καλύτερη θέση” για να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες γενικές εκλογές, είπε ο Varadkar

Ο Tánaiste (ο Ιρλανδός αναπληρωτής πρωθυπουργός) Micheál Martin λέει ότι η ανακοίνωση του Varadkar είναι “πρωτοφανής από πολλές απόψεις”.  Η αποχώρησή του από επικεφαλής του τρικομματικού συνασπισμού δεν προκαλεί αυτόματα γενικές εκλογές, αλλά θα αντικατασταθεί από νέο ηγέτη του Fine Gael.

Ο Varadkar υπέστη μια εκκωφαντική ήττα νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν τα δημοψηφίσματα της κυβέρνησης για τη φροντίδα και την οικογένεια καταποντίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία. Οι προτάσεις για την αλλαγή της διατύπωσης στο σύνταγμα ώστε να συμπεριληφθούν οι οικογένειες που δεν βασίζονται στο γάμο, απορρίφθηκαν με το 67,7% να ψηφίζει “όχι”.

Μια δεύτερη προτεινόμενη αλλαγή σχετικά με τη διατύπωση γύρω από το ρόλο της γυναίκας στο σπίτι απορρίφθηκε με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά, καθώς το 73,9% των ψηφοφόρων την απέρριψε.

Ήταν το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών ψήφων που έχει καταγραφεί ποτέ σε ιρλανδικό δημοψήφισμα. Ο ίδιος δήλωσε τότε, ότι η κυβέρνησή του αποδέχθηκε το αποτέλεσμα. Προφανώς όμως ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την ήττα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ