Ιράν: Αγωνία και φόβοι για την τύχη αθλήτριας που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ στη Σεούλ

Εντείνονται οι φόβοι για την τύχη μίας Ιρανής αθλήτριας της αναρρίχησης, που αγωνίστηκε χωρίς να φοράει χιτζάμπ σε ένα διεθνές τουρνουά στη Νότια Κορέα, καθώς φίλοι της ανέφεραν στην περσική υπηρεσία του BBC ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί της από την Κυριακή.

Εκφράζεται η ανησυχία ότι η 33χρονη αθλήτρια ενδέχεται να έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει νωρίς το Ασιατικό Πρωτάθλημα στη Νότια Κορέα και να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο σύλληψης και μεταφοράς της στη φυλακή όταν θα επιστρέψει στο σπίτι της. Τις αναφορές διαψεύδει η Τεχεράνη.

Το BBC επικαλέστηκε «καλά ενημερωμένες πηγές» που ανέφεραν ότι το διαβατήριο και το κινητό τηλέφωνο της Ελνάζ Ρεκαμπί κατασχέθηκαν πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για την Τεχεράνη την Τρίτη, ενώ παρουσιάστρια του BBC World Service έγραψε στο Twitter ότι «υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά της».

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Iran Wire, η Ρεκαμπί είχε μεταφερθεί στην ιρανική πρεσβεία στη Σεούλ για να διασφαλιστεί ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί με ασφάλεια στο σπίτι της.

Το Iran Wire επικαλέστηκε μια πηγή σύμφωνα με την οποία η αθλήτρια επρόκειτο να μεταφερθεί πίσω στην Τεχεράνη την Τρίτη – μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο – προκειμένου να αποτραπούν πιθανές διαδηλώσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί.

Με ένα tweet την Τρίτη, η ιρανική πρεσβεία στη Σεούλ διέψευσε κατηγορηματικά «τις ψεύτικες, ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση» σχετικά με την Ρεκαμπί.

Η Ρεκαμπί αγωνιζόταν στο Ασιατικό Πρωτάθλημα που διοργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητικής Αναρρίχησης.

Δεν υπήρχε κανένα ίχνος της έως το πρωί της Τρίτης, όταν και δημοσιεύτηκε ένα story στον λογαριασμό της στο Instagram, όπου έχει περισσότερους από 200.000 ακόλουθους.

«Καταρχάς ζητώ συγγνώμη για όλες τις ανησυχίες που έχω προκαλέσει», ανέφερε η δήλωση. Εξαιτίας της ξαφνικής κλήσης για έναρξη της αναρρίχησης, κατά λάθος προκλήθηκε κάποιο πρόβλημα με την χιτζάμπ σημείωσε και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή επιστρέφω στο Ιράν μαζί με την ομάδα με βάση το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα».

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προέκυψε η δήλωση παραμένουν αδιευκρίνιστες, όπως επισημαίνουν διεθνή ΜΜΕ.

Το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος το τελευταίο διάστημα, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και τις μαζικές διαδηλώσεις, που ακολούθησαν και έχουν βαφτεί στο αίμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ