Ιράκ: Διαδηλωτές εισέβαλαν στη Βουλή – Στο έλεος της πολιτικής κρίσης και της διαφθοράς η χώρα

Χιλιάδες υποστηρικτές του Σιίτη πολιτικο-θρησκευτικού ηγέτη Μοκτάντα Αλ Σαντρ εισέβαλαν σήμερα στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, κλιμακώνοντας την πολιτική αντιπαράθεση που σπαράσσει το Ιράκ.

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν από τον Σαντρ και το κοινωνικοπολιτικό του Κίνημα Σαδριστών, γκρέμισαν τσιμεντένια εμπόδια και μπήκαν στην Πράσινη Ζώνη, όπου στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες και ξένες αποστολές, και στη συνέχεια εισέβαλαν στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Πριν από λίγο μάλιστα ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν καθιστική διαμαρτυρία στη Βουλή, η οποία θα διαρκέσει “μέχρι νεωτέρας”, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ, το ΙΝΑ.  «Οι διαδηλωτές ανακοινώνουν καθιστική διαμαρτυρία (η οποία θα διαρκέσει) μέχρι νεωτέρας», ανέφερε το Κίνημα Σαδριστών σε μια σύντομη ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε σε δημοσιογράφους μέσω του WhatsApp και την αναμετέδωσε το κρατικό πρακτορείο.

«Ζητούμε μια κυβέρνηση απαλλαγμένη από τη διαφθορά… και αυτά είναι τα αιτήματα του λαού», είπε ένας διαδηλωτής, ο οποίος δήλωσε πως λέγεται Αμπού Φοάντ. Οι ρεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου τον συνάντησαν έξω από το κτίριο της Βουλής, ανάμεσα σε πλήθη διαδηλωτών που έφεραν πλακάτ με τη φωτογραφία του Σαντρ και εθνικές σημαίες.
Τουλάχιστον 70 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών και αστυνομικών, τραυματίστηκαν καθώς οι υποστηρικτές του Αλ Σαντρ πέταγαν πέτρες και η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον τους, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας και γιατρούς. Κάποιοι από τους τραυματίες τραυματίστηκαν σοβαρά, είπαν.

Το κόμμα του Αλ Σαντρ ήρθε πρώτο στις γενικές εκλογές τον Οκτώβριο, αλλά απέσυρε τους βουλευτές του, όταν δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση τέτοια, που να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους σιίτες αντιπάλους του, κυρίως οργανώσεις που υποστηρίζονται από το επίσης σιιτικό Ιράν.

Ο Σαντρ έκανε πράξη τις απειλές του ότι θα προκαλέσει λαϊκή αναταραχή εάν το Κοινοβούλιο προσπαθήσει να εγκρίνει μια κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας του, λέγοντας ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι απαλλαγμένη από ξένη επιρροή και από τη διαφθορά που μαστίζει το Ιράκ επί δεκαετίες.

Οι Σαδριστές φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών αντιπάλων του Σαντρ που τώρα προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Πολλοί κατευθύνθηκαν προς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο ο Σαντρ κατηγόρησε ότι παρενέβη για να τον εμποδίσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Παρόμοιες σκηνές είχαν εκτυλιχθεί και την Τετάρτη στην Πράσινη Ζώνη, για τον ίδιο λόγο. Την Τετάρτη, χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα το κτίριο του Κοινοβουλίου διαδηλώνοντας ενάντια σε έναν υποψήφιο πρωθυπουργό τον οποίον πρότειναν οι αντίπαλοι του Σαντρ.

Το Ιράκ παραμένει χωρίς πρόεδρο και πρωθυπουργό για περίοδο ρεκόρ λόγω του πολιτικού αδιεξόδου που έχει προκύψει.

(Πηγή Φωτό: AP)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ