ΗΠΑ: Συναγερμός για «σοβαρή απειλή» της Ρωσίας στην εθνική ασφάλεια

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε την Τετάρτη (14/2) ότι είχε ήδη προγραμματίσει μια απόρρητη συνάντηση με την ηγεσία του Κογκρέσου, πριν ένας κορυφαίος Ρεπουμπλικανός ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν να «αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες» που σχετίζονται με «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, δύο πηγές που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις στο Καπιτώλιο ανέφεραν ότι οι πληροφορίες σχετίζονται με Ρώσους που «θέλουν να βάλουν ένα πυρηνικό όπλο στο διάστημα». Το θέμα «είναι πολύ ανησυχητικό και πολύ ευαίσθητο», είπε μια πηγή, η οποία έκανε λόγο για «μεγάλη υπόθεση». Αν και δεν ασχολούνται άμεσα με το θέμα, πολλά μέλη του Κογκρέσου έχουν περιγράψει το ζήτημα ως σοβαρό -όχι όμως κάτι που θα πρέπει να προκαλέσει δημόσια ανησυχία.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, πιέστηκε πολλές φορές από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο σχετικά με το ζήτημα, αλλά αρνήθηκε να πει συγκεκριμένα, εάν στη συνάντηση της Πέμπτης θα συζητηθεί αυτή η αναφερόμενη απειλή.

Αρνήθηκε, επίσης, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ αρκέστηκε να πει σε γενικές γραμμές ότι «οι Αμερικανοί κατανοούν ότι υπάρχει μια σειρά από απειλές και προκλήσεις στον κόσμο, με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι», όπως η τρομοκρατία.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν, με τις αποφάσεις που λαμβάνει, θα διασφαλίσει την ασφάλεια του αμερικανικού λαού», πρόσθεσε ο Σάλιβαν.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο βουλευτής Μάικ Τέρνερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι η επιτροπή του «έθεσε στη διάθεση όλων των μελών του Κογκρέσου πληροφορίες σχετικά με μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια».

«Ζητώ από τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτήν την απειλή, ώστε το Κογκρέσο, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί μας να μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά τις ενέργειες που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την απειλή», δήλωσε ο Τέρνερ, Ρεπουμπλικανός από το Οχάιο.

Μια επιστολή που εστάλη στα μέλη του Κογκρέσου από τους δύο κορυφαίους νομοθέτες στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής, που ήρθε σε γνώση του ABC News, ανέφερε ότι η απειλή συνδέεται με «μια αποσταθεροποιητική ξένη στρατιωτική ικανότητα, που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Κογκρέσου».

Ο Τέρνερ, ο πρόεδρος των μυστικών υπηρεσιών, τόνισε ότι παρέχει πληροφορίες για το θέμα σε ασφαλή τοποθεσία σε όλα τα μέλη της Βουλής, σύμφωνα με τους κανόνες της Βουλής. Ο Σάλιβαν είπε στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου την Τετάρτη ότι σχεδίαζε να συναντηθεί με βουλευτές.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ