ΗΠΑ: Πέθανε η εμβληματική δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ – Τι δήλωσε ο Τραμπ – ΒΙΝΤΕΟ

Πέθανε η εμβληματική δικαστής, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ. Η Γκίνσμπεργκ υπήρξε ανυποχώρητη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών στο Δικαστικό Σώμα. Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών. Με τον θάνατό της, παρουσιάζεται στον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η ευκαιρία να μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, διορίζοντας το τρίτο κατά σειρά μέλος του κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε μια συγκυρία βαθιάς διαίρεσης στη χώρα κι ενώ απομένει πλέον λιγοστός χρόνος ωσότου να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές. Η Γκίνσμπεργκ πέθανε εξαιτίας επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε, διευκρίνισε το δικαστήριο.

Η αποχώρησή της από το προσκήνιο ενδέχεται να οδηγήσει σε δραματική μεταβολή της ιδεολογικής ισορροπίας στο σώμα, όπου οι συντηρητικοί δικαστικοί είχαν ως εδώ πλειοψηφία 5 έναντι 4, μετακινώντας το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη πιο δεξιά.

Τραμπ: Ήταν μια καταπληκτική γυναίκα

Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «εξαιρετική ζωή» αυτή που έζησε η εκλιπούσα δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, όταν ενημερώθηκε από δημοσιογράφους ενώ έκανε προεκλογική εκστρατεία στη Μινεσότα για τον θάνατό της.

«Πέθανε; Δεν ήμουν ενήμερος. Έζησε εξαιρετική ζωή», ήταν «μια καταπληκτική γυναίκα», ήταν η αντίδραση του ενοίκου του Λευκού Οίκου, που έμαθε την είδηση καθώς αποχωρούσε από προεκλογική εκδήλωση στην πόλη Μπεμίτζι, στην πολιτεία Μινεσότα, μερικά λεπτά προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος. Ο Τραμπ δεν έκανε την παραμικρή νύξη για το εάν σχεδιάζει να ανακοινώσει κάποια υποψηφιότητα για την αντικατάσταση της Γκίνσμπεργκ, γνωστής με το προσωνύμιο Notorious RBG.

Ποιος θα την αντικαταστήσει

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει ποιο πρόσωπο προτείνει να αντικαταστήσει την εκλιπούσα Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εντός ημερών, μετέδωσε το ABC News, επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές τις οποίες πάντως δεν κατονόμασε. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο κατάλογος των δυνητικών υποψηφιοτήτων είναι σύντομος και συμπεριλαμβάνει το όνομα τουλάχιστον μιας γυναίκας.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πάντως πως «δεν χωράει καμία αμφιβολία» ότι το ποιο πρόσωπο θα καταλάβει την έδρα που έμεινε κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ θα πρέπει να το επιλέξει ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

«Δεν χωράει καμία αμφιβολία – επιτρέψτε μου να γίνω σαφής – ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν τον Πρόεδρο και ο (σ.σ. επόμενος) Πρόεδρος θα πρέπει να επιλέξει τον δικαστικό που η Γερουσία θα κληθεί να εγκρίνει» ώστε να αντικαταστήσει την Γκίνσμπεργκ, έκρινε ο Μπάιντεν όταν ενημερώθηκε για την «πολύ λυπηρή» είδηση του θανάτου της δικαστού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ