ΗΠΑ: Νέα επίθεση Τραμπ σε Μπάιντεν για το Αφγανιστάν

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε ξανά στον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας τον πως με τον τρόπο που χειρίστηκε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν προκάλεσε “τη μεγαλύτερη ταπείνωση στην ιστορία των ΗΠΑ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής”.

Ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος αφήνει συχνά να εννοηθεί πως θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024, κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την πτώση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, μολονότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που εκμεταλλεύθηκαν οι ισλαμιστές αντάρτες για να εξαπολύσουν την ολομέτωπη επίθεσή τους, ήταν κάτι που διαπραγματεύθηκε και συμφώνησε η δική του κυβέρνηση.

«Ο τσαπατσούλικος τρόπος που χειρίστηκε ο Μπάιντεν την έξοδο από το Αφγανιστάν είναι η πιο εντυπωσιακή επίδειξη χονδροειδούς ανικανότητας από ηγέτη αυτής της χώρας, ίσως όλων των εποχών» δήλωσε ο επιχειρηματίας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Κόλμαν, στην πολιτεία Αλαμπάμα.

ΗΠΑ Τραμπ

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν βρίσκονται στη διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αφού οι δυνάμεις τους κατέλαβαν σχεδόν όλη τη χώρα, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ αποχωρούσε, έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου. Η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατέρρευσαν.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του το τελευταίο διάστημα επέκρινε τον αφγανικό στρατό, διότι αρνήθηκε να προβάλει αντίσταση στους ισλαμιστές αντάρτες, κατήγγειλε την ανατραπείσα πλέον κυβέρνηση του Άσραφ Γάνι και υποστήριξε πως η κυβέρνησή του παρέλαβε μια κακή συμφωνία με τους Ταλιμπάν από τον Τραμπ.

Στη συγκέντρωση στην Αλαμπάμα, ο Τραμπ κατηγόρησε τον διάδοχό του πως δεν εφάρμοσε το σχέδιο της κυβέρνησής του, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι αμερικανικό προσωπικό και αμερικανικός εξοπλισμός έμεινε πίσω, καθώς αποσύρονταν τα στρατεύματα.

«Αυτό δεν ήταν απόσυρση δυνάμεων, αυτό ήταν παράδοση άνευ όρων» σημείωσε οργισμένος.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε φύγει με τιμή. Έπρεπε να είχαμε φύγει με τιμή. Και αντί γι’ αυτό φύγαμε με το διαμετρικά αντίθετο της τιμής» πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ