ΗΠΑ: Μήνυσαν την Apple για παραβίαση της νομοθεσίας που απαγορεύει το μονοπώλιο

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και περισσότερες από δώδεκα Πολιτείες κατέθεσαν την Πέμπτη μια καταπληκτική και από καιρού αναμενόμενη αγωγή κατά της Apple, κατηγορώντας για παραβίαση της νομοθεσίας κατά των μονοπωλίων στην χώρα. Η Apple κατηγορείται για διάφορες κινήσεις με στόχο να διατηρήσει το μονοπώλιο στην αγορά των smartphones.

Η πολυαναμενόμενη μήνυση έρχεται μετά από χρόνια ισχυρισμών από επικριτές της εταιρείας ότι η Apple έχει βλάψει τον ανταγωνισμό με τους περιοριστικούς όρους που θέτει στο κατάστημα εφαρμογών, τις υψηλές χρεώσεις και με το οικοσύστημα τεχνολογίας «περιφραγμένου κήπου», όπως αποκαλείται στην τεχνολογική ορολογία.

Η Apple είναι η πιο πρόσφατη -αλλά και η μεγαλύτερη- σε μια σειρά από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για μονοπώλιο, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επέμβει στην συγκεκριμένη τεράστια κατηγορία βιομηχανίας που έμεινε σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι κατηγορίες

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Merrick Garland ανακοίνωσε μια αγωγή-ορόσημο κατά του τεχνολογικού γίγαντα Apple για μια σειρά από ισχυρισμούς, μεταξύ των οποίων ότι:

  • Χρησιμοποιεί τον έλεγχό της επί του iOS, του λειτουργικού συστήματος iPhone, για να αποκλείει καινοτόμες νέες εφαρμογές και υπηρεσίες streaming στο cloud από το κοινό.
  • Υποβαθμίζει τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα μηνύματα Android στα iPhone
  •  Περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα ανταγωνιστικά έξυπνα ρολόγια μπορούν να συνεργαστούν με τα iPhones
  • Εμποδίζει τις ανταγωνιστικές λύσεις πληρωμών

Ο Garland υποστήριξε ότι η Apple έχει μονοπώλιο στην αγορά των smartphones, αλλά όχι λόγω της αξίας των δικών της προϊόντων. “Ισχυριζόμαστε ότι η Apple έχει εδραιώσει τη μονοπωλιακή της δύναμη, όχι κάνοντας τα δικά της προϊόντα καλύτερα, αλλά κάνοντας άλλα προϊόντα χειρότερα”, Merrick Garland σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Ωστόσο θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να μάθουμε αν η Apple έχει πράγματι παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους των ΗΠΑ. Η υπόθεση θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να εξελιχθεί καθώς κινείται μέσα από το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης.

Τα Διορθωτικά μέτρα

Η αγωγή του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, υποδεικνύει και διορθωτικά μέτρα που θα μπορούσε να πάρει ο αμερικανικός κολοσσός. Αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

– Αποτροπή της τρέχουσας προσέγγισης ελέγχου της Apple στο κατάστημα εφαρμογών της

– Περιορισμό της Apple από τη χρήση των ιδιωτικών API της για να “υπονομεύσει τεχνολογίες πολλαπλών πλατφορμών, όπως η ανταλλαγή μηνυμάτων, τα έξυπνα ρολόγια και τα ψηφιακά πορτοφόλια, μεταξύ άλλων”.

-Παρεμπόδιση της Apple να χρησιμοποιεί όρους και προϋποθέσεις με προγραμματιστές, κατασκευαστές αξεσουάρ, καταναλωτές και άλλους “για να αποκτήσει, να διατηρήσει, να επεκτείνει ή να εδραιώσει ένα μονοπώλιο”.

– Αποκατάσταση των συνθηκών ανταγωνισμού και επιδίκαση στους ενάγοντες εύλογων δικηγορικών αμοιβών και άλλων εξόδων.

Η Κίνα και η Apple

Εντωμεταξύ, ο Τιμ Κουκ, εκτελεστικός διευθυντής της Apple, έδωσε σήμερα έμφαση στην μακρόχρονη δέσμευση της αμερικανικής εταιρίας στην κινεζική αγορά, στην διάρκεια μιας επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Σανγκάη.

“Δεν υπάρχει άλλη πιο σημαντική αλυσίδα εφοδιασμού για εμάς παγκοσμίως, από αυτήν της Κίνας”, δήλωσε ο Κουκ επισημαίνοντας ότι η Apple θα ενισχύσει την μακροπρόθεσμη συνεργασία της με τους προμηθευτές της στην κινεζική αλυσίδα εφοδιασμού της, ενώ θα συνεργαστεί στενά μαζί τους για την πράσινη και έξυπνη βιομηχανική παραγωγή των προϊόντων της, επιδιώκοντας λύσεις αμοιβαίου κέρδους.

Η επίσκεψη του Κουκ συμπίπτει με τα σημερινά εγκαίνια του νέου σημαντικού καταστήματος της Apple στην Σανγκάη, το οποίο προορίζεται να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό κατάστημα της εταιρίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ