ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με πολύ βαριές ποινές ο 21χρονος που διέρρευσε απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου

Ο Τζακ Ντάγκλας Τεϊσέιρα, που κατηγορείται για τη διαρροή άκρως απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ στο διαδίκτυο, εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστή στη Βοστώνη.

Ο 21χρονος από το Νορθ Ντάιτον της Μασαχουσέτης, που είναι μέλος του Εθνικής Αεροπορικής Φρουράς των ΗΠΑ, συνελήφθη από βαριά οπλισμένους πράκτορες του FBI στο σπίτι του το βράδυ της Πέμπτης. 

Κατά την ακροαματική διαδικασία στο κατάμεστο ομοσπονδιακό δικαστήριο, ο κορυφαίος ομοσπονδιακός αξιωματούχος Εθνικής Ασφάλειας της Βοστώνης, Ναντίν Πελεγκρίνι, ζήτησε ο Τεϊσέιρα να τεθεί υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης και η ακρόαση για την κράτηση ορίστηκε για Τετάρτη. Το δικαστήριο διόρισε δημόσιο συνήγορο για να εκπροσωπήσει τον 21χρονο.

Τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν και βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης τον Μάρτιο και ίσως και νωρίτερα, αλλά η είδηση της ύπαρξής τους δεν ήρθε στο φως της δημοσιότητας έως ότου το ανέφεραν οι New York Times την περασμένη εβδομάδα.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για την πιο σοβαρή παραβίαση της ασφάλειας από την εποχή της υπόθεσης WikiLeaks όταν περισσότερα από 700.000 έγγραφα, βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα εμφανίστηκαν στον ιστότοπο το 2010. Τότε, η Τσέλσι Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετέτρεψε αργότερα την ποινή της.

Σε ποινική δίωξη που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, ο 21χρονος κατηγορείται για παράνομη αντιγραφή και διαβίβαση διαβαθμισμένων πληροφοριών αμυντικών αρχείων. Κάθε αδίκημα μπορεί να επισύρει κάθειρξη έως και 10 χρόνια φυλάκισης. Κατηγορείται επίσης για ένα άλλο αδίκημα αυτό της εν γνώσει του αφαίρεσης απόρρητων αρχείων σε μη εξουσιοδοτημένη τοποθεσία.

Προς το παρόν, ο Τεϊσέιρα αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες σε σχέση με ένα μόνο έγγραφο που διέρρευσε: ένα απόρρητο αρχείο που περιέγραφε την κατάσταση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και περιλάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με τις μετακινήσεις στρατευμάτων σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του θα αυξηθούν, καθώς οι ερευνητές εξετάζουν κάθε έγγραφο που ανέβασε. Ο αριθμός των φορών που ανέβασε και διαβίβασε ξεχωριστά κάθε έγγραφο θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει παράγοντα για το πόσες κατηγορίες θα αντιμετωπίσει.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς ένα τόσο νεαρό και χαμηλόβαθμο μέλος μπόρεσε να προκαλέσει τόσο μεγάλη διαρροή.

Πηγή: AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ