ΗΠΑ: Συνελήφθη ο 21χρονος Εθνοφρουρός για την διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου- ΒΙΝΤΕΟ

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI)  στις ΗΠΑ ,προχώρησε σε μία σύλληψη για τη διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου και συνεχίζει την επιχείρηση επιβολής του νόμου στο Νορθ Ντάιτον της Μασαχουσέτης, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

ΗΠΑ: Αυτός είναι ο ύποπτος για την διαρροή των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, λίγο νωρίτερα χαρακτήρισε τη διαρροή αυτή «προμελετημένη εγκληματική ενέργεια». Παρέπεμψε τους δημοσιογράφους, για περισσότερες διευκρινίσεις, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο άνδρας, την ταυτότητα του οποίου ανέφεραν αρχικά οι New York Times, είναι μέλος της πτέρυγας πληροφοριών της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης και συνδέεται με μια διαδικτυακή ομάδα όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Ο ύποπτος ονομάζεται Τζακ Τεϊσέιρα, 21 ετών, και ήταν ο επικεφαλής του Thug Shaker Central, μιας διαδικτυακής ομάδας με 20-30 μέλη, τα οποία μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα, ρατσιστικά μιμίδια και βιντεοπαιχνίδια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η σύλληψή του, νωρίτερα το απόγευμα, ήταν  θέμα ωρών και καθυστερούσε γιατί οι  έρευνες των δικαστικών αρχών έφερναν συνεχώς νέα στοιχεία, και οι εισαγγελείς ήθελαν να «δέσουν πολύ καλά» την υπόθεση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ξεκινήσει επίσημη προκαταρκτική έρευνα από την περασμένη εβδομάδα για τη διαρροή. Το Πεντάγωνο θεωρεί  ότι είναι ίσως η πιο επιζήμια  δημοσιοποίηση απόρρητων αμερικανικών εγγράφων εδώ και πολλά χρόνια. Ο  πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε το πρωί από το Δουβλίνο ότι οι αρχές «πλησίαζαν» στην πηγή της διαρροής. Τα έγγραφα βασικά εξέθεσαν την αμερικανική πολιτική στον πόλεμο που συνεχίζεται στην Ουκρανία και προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με συμμαχικές τους χώρες. Ο Τεϊσέιρα είναι ένας νεαρός, ενθουσιώδης με τα όπλα που εργάζεται σε στρατιωτική βάση, ανέφερε νωρίτερα η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Ο νεαρός  ανάρτησε τις διαβαθμισμένες πληροφορίες σε ομάδα στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord, στην οποία συμμετέχουν περίπου 24 άνδρες και νεαρά αγόρια που μοιράζονται «την κοινή τους αγάπη για τα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τον Θεό», σημείωσε η εφημερίδα.  Το Discord σε ανακοίνωσή του χθες Τετάρτη είχε επισημάνει ότι συνεργάζεται με τις υπηρεσίες επιβολής της τάξης. Ο άνδρας χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο OG, τα αρχικά για τις λέξεις Original Gangster. Σύμφωνα με μία από τις πηγές της Post, ο άνδρας αυτός αποτελούσε αντικείμενο θαυμασμού για πολλά από τα μέλη της ομάδας του.

«Είναι γυμνασμένος, είναι δυνατός, είναι οπλισμένος, είναι εκπαιδευμένος. Σχεδόν όλα όσα μπορείς να περιμένεις από κάποιου είδους τρελή ταινία», δήλωσε ένα μέλος της ομάδας, ο οποίος είναι ανήλικος και μίλησε με την προϋπόθεση της διατήρησης της ανωνυμίας του και αφού έλαβε την άδεια της μητέρας του, σύμφωνα με την Washington Post.

Ο “OG” δημοσίευε τακτικά επί μήνες εκατοντάδες σελίδες εγγράφων τα οποία είχε φωτογραφίσει στη στρατιωτική βάση όπου εργάζεται, σημείωσε η εφημερίδα, η οποία πρόσθεσε ότι το πρόσωπο που της παρείχε αυτές τις πληροφορίες αρνήθηκε να αποκαλύψει για ποια βάση πρόκειται.

Η ίδια πηγή ισχυρίστηκε ότι ο “OG” περνούσε «μέρος της ημέρας του μέσα σε μια εγκατάσταση υψηλής ασφαλείας όπου απαγορεύονταν τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές» και «εργαζόταν ακατάπαυστα επί ώρες για να φωτογραφίσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προκειμένου να τα μοιραστεί με τους φίλους του στο Discord», έγραψε η εφημερίδα.

Κάποιες πληροφορίες ήταν πολύ ευαίσθητες και διαβαθμισμένες «NOFORN»,  που σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποκαλυφθούν σε ξένους, σημείωσε η Washington Post. Μετά τη διαρροή αυτή, που μοιάζει να είναι η σοβαρότερη που έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια, φωτογραφίες ευαίσθητων εγγράφων αναρτήθηκαν στο Discord και άλλες πλατφόρμες, περιλαμβανομένου του 4Chan, του Telegram και του Twitter.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ