Ηλιακή έκλαμψη προκάλεσε πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες της Γης

Στη δημοσιότητα έδωσε η NASA εικόνες από την ισχυρότερη, όπως λέει, ηλιακή έκλαμψη των τελευταίων έξι ετών, μια πύρινη λάμψη στην επιφάνεια του ήλιου σε απόσταση 93 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, η οποία έθεσε εκτός λειτουργίας ορισμένες ραδιοεπικοινωνίες στη Γη για μικρό χρονικό διάστημα χθες, Πέμπτη (14/12).

Η υπηρεσία κατέγραψε τις εντυπωσιακές εικόνες που δημιούργησε το φαινόμενο, που είναι γνωστό ως στεμματική εκτίναξη μάζας (CME) από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA, ένα διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε το 2010 και παρακολουθεί συνεχώς τη δραστηριότητα του ήλιου.

Σύμφωνα με τη NASA, επρόκειτο για μια έκλαμψη κλάσης Χ της υψηλότερης έντασης, με δυνατότητα να επηρεάσει τις ραδιοεπικοινωνίες, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα σήματα πλοήγησης και να θέσει σε κίνδυνο τα διαστημόπλοια και τους αστροναύτες.

Η δυνατότητα όπως φάνηκε έγινε πραγματικότητα, αφού η ενεργειακή έκρηξη της Πέμπτης προκάλεσε περίπου δύο ώρες ραδιοφωνικών παρεμβολών σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ και αλλού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το κέντρο πρόβλεψης διαστημικού καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ατμόσφαιρας και Ωκεανών έκανε λόγο για ένα “εκπληκτικό γεγονός … πιθανότατα ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά ραδιοεπεισόδια που έχουν καταγραφεί ποτέ“.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, πρόκειται για την ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη που έχει καταγραφεί από τις 10 Σεπτεμβρίου 2017 και η ισχυρότερη του τρέχοντος ηλιακού κύκλου με διαφορά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δήλωσε ότι η ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη ήταν μια εκδήλωση Χ28 στις 4 Νοεμβρίου 2003.

Τι είναι οι ηλιακές εκλάμψεις

Σύμφωνα με τη NASA οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις ενέργειας.

Οι εκλάμψεις και οι ηλιακές εκρήξεις μπορούν να επηρεάσουν τις ραδιοεπικοινωνίες, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα σήματα πλοήγησης και να προκαλέσουν κινδύνους για τα διαστημόπλοια και τους αστροναύτες, όπως αναφέρεται στο blogs.nasa.gov.

Η συγκεκριμένη έκλαμψη ταξινομείται ως έκλαμψη Χ2,8.

Η κλάση Χ υποδηλώνει τις πιο έντονες εκλάμψεις, ενώ ο αριθμός παρέχει περισσότερες πληροφορίες για την ισχύ της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ