Ιγκόρ Σέτσιν: Κατασχέθηκε στη Γαλλία το γιοτ του ισχυρού Ρώσου του “μαύρου χρυσού”

Οι γαλλικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση γιοτ που συνδέεται με τον επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπρουνό Λεμέρ.

Ο Σέτσιν είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Το γιοτ του κατασχέθηκε στο λιμάνι της Μεσογείου Λα Σιοτά.

Η εξέλιξη έγινε γνωστή ενώ κράτη της Δύσης επιβάλλουν μαζικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων “πάγωμα” περιουσιακών στοιχείων, σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της την Ουκρανία.

«Ευχαριστούμε τους Γάλλους τελωνειακούς που επιβάλλουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος αυτών που είναι κοντά στη ρωσική κυβέρνηση», ανέφερε ο Λεμέρ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ενημέρωσης του υπουργείου Οικονομικών, το γιοτ ανήκει σε εταιρεία, στην οποία ο Σέτσιν ταυτοποιήθηκε ως βασικός μέτοχος.

Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν ένα ακόμα εμπορικό πλοίο στο λιμάνι της Λουαρέ στη Βρετάνη, που επίσης συνδέεται με ρωσικά συμφέροντα.

Ποιος είναι ο Ιγκόρ Σέτσιν – Η σχέση με τον Πούτιν

Ο κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα της Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν είναι πολύ κοντά στον Ρώσο πρόεδρο. Όπως και ο Πούτιν, κατάγεται από την Αγία Πετρούπολη και εργάστηκε παλαιότερα στις μυστικές υπηρεσίες ως μεταφραστής για τη GRU, την αντικατασκοπεία του ρωσικού στρατού.

Είναι ο κορυφαίος των «σιλοβικί», της πολιτικής παρέας που αναδύθηκε από τον κόσμο των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών. Είναι φίλος με τον Πούτιν από τότε που είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο Ρώσος ηγέτης ήταν ένας ανερχόμενος πολιτικός αστέρας στην Αγία Πετρούπολη. Όταν ο Πούτιν εξελέγη πρόεδρος το 2000, διόρισε τον Σέτσιν αναπληρωτή προσωπάρχη του. Τα ΜΜΕ τον είχαν αποκαλέσει “Darth Vader” για τον παρασκηνιακό ρόλο του. Για αρκετούς θεωρείται ο δεύτερος τη τάξει ισχυρός άνδρας της χώρας, απόλυτα αφοσιωμένος στον Πούτιν. Μάλιστα, λέγεται ότι είναι ο άνθρωπος που μεθόδευσε μεταξύ άλλων και την απομάκρυνση και παραπομπή στη δικαιοσύνη του εκπροσώπου της πτέρυγας των φιλελευθέρων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ