Ιμπραήμ Καλίν: «Στροφή 180 μοιρών» από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας – «Η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή»

Δύο μήνες έχουν περάσει από τους καταστροφικούς σεισμούς στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, με την Ελλάδα τότε, να δείχνει έμπρακτα τον ανθρώπινο της πρόσωπο, στέλνοντας ομάδες διάσωσης προκειμένου να ανασύρουν όσους περισσότερους μπορούν από τα συντρίμμια.

Έκτοτε, φαίνεται πως υπάρχει μια αποκλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας να δηλώνει πως η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή.

Ο Ιμπραήμ Καλίν παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του την Τετάρτη στο Anadolu, όπου και αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνοτουρκικά.

Πέρα από όσα αναφέρει για το βελτιωμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Καλίν έφτασε στο σημείο να πει ότι η Άγκυρα δεν βλέπει την Ελλάδα σαν απειλή. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε αυτό το θετικό μομέντουμ, είπε ο Καλίν, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις εκλογές στη χώρα του και τις βουλευτικές στην Ελλάδα μία εβδομάδα αργότερα.

Ο Καλίν έκανε λόγο για μια «δυναμική που επιτύχαμε τους τελευταίους μήνες» στις σχέσεις των δύο χωρών, την οποία χαρακτηρίζει «ικανοποιητική και ευεργετική».

«Υπήρξε μερική χαλάρωση και πριν από το σεισμό, ξέρετε. Είχαμε στήσει έναν μηχανισμό. Δηλαδή, υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες ασχολούνται και άμεσα εφαρμόζουν αρμόδιες αρχές και τα υπουργεία μας» είπε σχετικά.

Συνέχισε ακόμη, λέγοντας ότι «υπάρχουν θέματα», μιλώντας στον πληθυντικό και αναφέροντας έναν κατάλογο: «Η ασφάλεια των συνόρων, ο εναέριος χώρος, θέματα θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας, το Λιμενικό, οι διπλωματικές σχέσεις».

«Έχουμε πολλά θέματα φυσικά με την Ελλάδα. Και στο πλαίσιο της εντολής που λάβαμε από τον πρόεδρό μας, έχω συνομιλητή εκεί, αρμόδιους συναδέλφους μας, με τους οποίους υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία. Η μείωση της έντασης και η ύπαρξη κλίματος ηρεμίας είχε ήδη ξεκινήσει πριν από τον σεισμό. Πέρασε σε νέα διάσταση με το σεισμό. Ήρθε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Χθες ήρθε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας. Η ελληνική πλευρά εργάστηκε πολύ σκληρά σε αυτή τη διαδικασία. Έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια. Έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης. Έστειλε βοήθεια. Οι γιατροί έστειλαν ομάδες. Αυτό είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό. Σε αυτό το σημείο, τους είμαστε και ευγνώμονες. Θα ήθελα να το επαναλάβω αυτό».

Η Άγκυρα, λέει ο Καλίν, θέλει να διατηρήσει «αυτόν τον άνεμο, το μομέντουμ. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο μιλώντας μεταξύ μας; Αυτό είναι το βασικό μας αίτημα. Η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματά τους μιλώντας απευθείας μεταξύ τους. Οι δύο χώρες μπορούν να λύσουν τα προβλήματα με απευθείας διάλογο, χωρίς τρίτους μεσάζοντες».

«Nα πω πολύ ξεκάθαρα το εξής: Εάν προσπαθήσουμε να τα λύσουμε μέσω του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον, αυτό θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Είμαστε δύο γείτονες. Είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε το Αιγαίο και είμαστε εδώ εκατοντάδες χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ. Ας κάνουμε λοιπόν αυτές τις συναντήσεις και συζητήσεις απευθείας. Όχι μέσω άλλων. Γιατί όταν συμβαίνει αυτό, υπεισέρχονται άλλα πράγματα» συμπλήρωσε.

Και σημείωσε: «Πρέπει να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις μόνοι μας. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορούμε να το κάνουμε και σήμερα. Ο πρόεδρός μας έχει θέληση σε αυτό το θέμα. Θέληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Το βλέπω αυτό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ