Η υποψηφιότητα της Πορτογαλίας για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας υπέβαλε την υποψηφιότητα του Αντόνιου Γκουτέρες, τον πρώην Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως γνωστοποίησε η ίδια χθες.

Ο Γκουτέρες, πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1995-2002), υπηρέτησε δύο θητείες στο αξίωμα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από το 2005 ως πέρυσι.

«Με αυτό το βήμα, η Πορτογαλία συμβάλει ενεργά στη διαδικασία επιλογής παρουσιάζοντας έναν υποψήφιο που διαθέτει εξαιρετικά προσόντα ώστε να γίνει ο επόμενος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός Αντόνιου Κόστα απηύθυνε επιστολή στους προέδρους της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, υποβάλλοντας επίσημα την υποψηφιότητα του Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες ήταν επικεφαλής της UNHCR όταν άρχιζε η κρίση των προσφύγων που προκάλεσε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, η οποία φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις.

Ο σημερινός ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2007 κι η θητεία του ολοκληρώνεται στα τέλη του 2016.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει η Ελλάδα για το προσφυγικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ