Η WSJ για το φονικό του Παγγαίου

Η WSJ για το φονικό του Παγγαίου

 

Στα μισθολόγια του Δημοσίου βρίσκονται ακόμη οι Σάββας Σαλτουρίδης και Ιωακείμ Μόνος, οι υπάλληλοι του Δήμου Παγγαίου που είχαν δολοφονήσει το 2009 με ούζι τον δήμαρχο της πόλης, Τριαντάφυλλο Κουκούδη, σύμφωνα με σχετικό αφιέρωμα της Wall Street Journal.

Οι δυο άντρες έχουν πρωτόδικα καταδικαστεί για τη δολοφονία, καθώς ήθελαν να αποκρύψουν ή να του φορτώσουν “τρύπα” ύψους 700.000 ευρώ στο ταμείο του Δήμου. Οι δυο υπάλληλοι είχαν παρασύρει το δήμαρχο σε ένα απομονωμένο πάρκινγκ, όπου και τον δολοφόνησαν με δυο σφαίρες στο κεφάλι και πέντε ακόμη σφαίρες στον κορμό.

Όπως περιγράφει στο κεντρικό άρθρο στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα, η μισθοδοσία των δύο ανδρών που καταδικάστηκαν, ο ένας σε ισόβια και ο δεύτερος σε κάθειρξη 16 ετών, συνεχίζεται.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, κ. Τσιακίρης, οι καταβολές μισθών διακόπηκαν πριν την δίκη και τη φυλάκιση των δυο αντρών. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω φυλάκισης, δικαιούνται ακόμη τη μισή αμοιβή τους. Όταν ο κ. Τσιακίρης μηνύθηκε για παραβίαση καθήκοντος, αναγκάστηκε να ξεκινήσει εκ νέου την καταβολή του ήμισυ των μισθών τους (περί τα 600 ευρώ το μήνα για κάθε υπάλληλο, αναφέρει η εφημερίδα).  

Πριν την ετυμηγορία για την ενοχή τους, το τοπικό πειθαρχικό συμβούλιο είχε αποφασίσει ότι το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου διακόπτεται μόνιμα για τους δυο άντρες λόγω ανήθικης συμπεριφοράς. Όμως η έφεση που κατατέθηκε στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, ανάγκασε τους αξιωματούχους να διατηρήσουν τους δυο άντρες στο δυναμικό του δήμου. 

Πέρασαν τρία χρόνια για να συνεδριάσει τελικά φέτος τον Ιούνιο το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο αποφάνθηκε επίσης ότι οι δυο πρώην υπάλληλοι θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Όμως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι δυο κατάδικοι έχουν διορία μέχρι το Νοέμβριο να αποφασίσουν εάν θα καταθέσουν δεύτερη έφεση κατά της απόφασης, στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας. Εάν το κάνουν, η διακοπή της μισθοδοσίας του από τον κρατικό κορβανά θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, τονίζει η WSJ.

Η υπόθεση του Παγγαίου και το γεγονός ότι οι δυο υπάλληλοι, αν και φυλακισμένοι για δολοφονία, συνεχίζουν να λαμβάνουν τους μισθούς τους, δείχνει το πόσο δύσκολη είναι για την Ελλάδα η μεταρρύθμιση του Δημοσίου, τονίζει η εφημερίδα.

 

Πηγή: euro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ