Η Βραζιλία ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ

Η Βραζιλία ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ

 

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας πρόκειται να ζητήσει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με τα δημοσιεύματα ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες πολιτών της χώρας της Λατινικής Αμερικής επί μια δεκαετία και πλέον, δήλωσε ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών Αντόνιου Πατριότα.

Ο Πατριότα έκανε την δήλωση αυτή αντιδρώντας σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Globo σήμερα το οποίο ανέφερε ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) παρακολουθούσε επί χρόνια τις επικοινωνίες βραζιλιάνικων εταιρειών και Βραζιλιάνων μέσω τηλεφώνων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατασκοπείας των ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα αυτό επικαλείται στοιχεία που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA που καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές.

Ο Πατριότα είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να προτείνει αλλαγές στους κανόνες των επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο, τους οποίους ρυθμίζει η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) που εδρεύει στη Γενεύη, ώστε να βελτιωθεί το απόρρητο των επικοινωνιών. Ακόμη, η Μπραζίλια θα παρουσιάσει προτάσεις στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να προστατεύεται καλύτερα το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, πρόσθεσε ο Βραζιλιάνος ΥΠΕΞ.

«Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι βαθιά ανήσυχη για τα δημοσιεύματα με βάση τα οποία οι ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές επικοινωνίες Βραζιλιάνων πολιτών είχαν καταστεί αντικείμενο κατασκοπευτικών επιχειρήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ», ανέφερε ανακοίνωση του βραζιλιάνικου ΥΠΕΞ.

Το δημοσίευμα δεν ανέφερε πόση κίνηση παρακολουθούσε η NSA. Όμως επισήμανε ότι στην Αμερική, η Βραζιλία ερχόταν στην δεύτερη θέση, μετά τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τις επικοινωνίες που υποκλέπτονταν. Η Βραζιλία ήταν μια από τις χώρες στις οποίες η NSA έδινε προτεραιότητα, όπως και η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και το Πακιστάν, ανέφερε η εφημερίδα Globo.

Σε μια περίοδο 10 ετών, η NSA είχε υποκλέψει 2,3 δισ. τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατόπιν χρησιμοποίησε υπολογιστές για να αναλύσει τις επικοινωνίες αυτές αναζητώντας ενδείξεις ύποπτης δραστηριότητας, ανέφερε το δημοσίευμα. Η υπηρεσία χρησιμοποιούσε νόμιμα, αλλά απόρρητα, εντάλματα στις ΗΠΑ προκειμένου να αναγκάζει τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών να της δίνουν πρόσβαση στις κλήσεις και στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς ανάλυση.

Μέρος της πρόσβασης στις κλήσεις και στα μηνύματα στη Βραζιλία ανακτήθηκε μέσω αμερικανικών εταιρειών που συνεργάζονταν με βραζιλιάνικες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ανέφερε η εφημερίδα, χωρίς να τις κατονομάσει.

Το άρθρο που δημοσίευσε η Globo έγραψαν ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο Ρομπέρτο Καζ και ο Ζουζέ Κασάδου. Ο Γκρίνγουολντ, ένας Αμερικανός δικηγόρος και δημοσιογράφος ο οποίος εργάζεται για την βρετανική εφημερίδα Guardian και ζει στο Ρίου ντε Ζανέιρου, ήταν ο πρώτος που δημοσίευσε πληροφορίες από απόρρητα έγγραφα που του έδωσε ο Σνόουντεν, αποκαλύπτοντας την έκταση της παρακολούθησης των επικοινωνιών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τόσο εντός της χώρας αυτής, όσο και στο εξωτερικό.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ