Η Τουρκία στέλνει “Kirpi” στην Ουκρανία – BINTEO

Η Άγκυρα επιμένει στην επαμφοτερίζουσα πολιτική της στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενεργώντας από τη μία ως πολιορκητικός κριός της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ κι εξοπλίζοντας από την άλλη το Κίεβο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πολλές αντιφατικές ειδήσεις για την στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ουκρανία, με την κατάσταση να προσεγγίζεται από ορισμένους μόνο με όρους που παραπέμπουν σε ψυχιατρικές περιπτώσεις.

Πριν από μερικές ημέρες υπήρξε συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν, με τον Τούρκο πρόεδρο να υποβάλει τα σέβη του στον Ρώσο ομόλογό του, διατρανώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς.

Όμως, τα τελευταία 24ωρα έγινε γνωστό ότι η εταιρεία Baykar που κατασκευάζει τα τουρκικά Drones Bayraktar αγόρασε έκταση στην Ουκρανία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σκοπεύει να χτίσει εκεί εργοστάσιο παραγωγής κρίσιμων τμημάτων.

Και σα να μην έφτανε αυτό, χθες, στο Twitter άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα βίντεο, όπως αυτά που αναδημοσιεύουμε στο enikos.gr, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία φέρεται να έχει πουλήσει 50 θωρακισμένα οχήματα και να αναμένεται η άφιξη επιπλέον 150 στην Ουκρανία.

Μάλιστα, χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, έδωσαν κι άλλα βίντεο στη δημοσιότητα με τα οποία επιβεβαίωναν την παρουσία των 50 οχημάτων επί ουκρανικού εδάφους.

Τα KIRPI είναι τουρκικής κατασκευής θωρακισμένα οχήματα γενικής χρήσης, από την εταιρεία BMC. Φέρουν επίπεδο θωράκισης 3.

Όμως, τα καλογυαλισμένα θωρακισμένα, που για πρώτη φορά έδωσαν το «παρών» στο πεδίο της Λιβύης, δεν πέρασαν με πολύ καλούς βαθμούς τις εξετάσεις, αφού οι δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ κατάφερναν να τα βγάζουν εκτός υπηρεσίας με χαρακτηριστική ευκολία.

Τον Μάιο του 2020, πάνω από 30 θωρακισμένα τουρκικής κατασκευής BMC Kirpi είχε στείλει ο Ερντογάν ως βοήθεια στο τότε καθεστώς του Φαγιέζ Αλ Σάραζ στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας. Από αυτά τα 7 καταστράφηκαν ολοσχερώς σε μάχες και 8 είχαν πέσει στα χέρια των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (ΕΛΣ). Πρόκειται για οχήματα που αναπτύχθηκαν με χρήματα που έδωσε η ΕΕ στην Τουρκία ως βοήθεια για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ