Η «προοπτική» της Ρωσίας μετά την τριμερή σύνοδο με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ

«Προοπτική» επίτευξης προόδου βλέπει ανώτατος Ρώσος διπλωμάτης στη διαδικασία εκπόνησης μιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία, έπειτα από συνάντηση με αντιπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία στη Γενεύη.

Η τριμερής συνάντηση διεξήχθη χθες στο πλαίσιο μιας διεθνούς διπλωματικής διαδικασίας που ξανάρχισε στα τέλη του Οκτωβρίου στη Βιέννη με τη συμμετοχή 17 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, καθώς και τριών διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΕΕ, Αραβικός Σύνδεσμος).

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπογραμμίστηκε «η ανάγκη να διευθετηθεί το πιο σημαντικό πρόβλημα σήμερα—να καταρτιστεί ένας κατάλογος της αντιπολίτευσης, με τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση, για να συμμετάσχει στον διάλογο με την κυβέρνηση, και ένας κατάλογος των τρομοκρατικών οργανώσεων για τις οποίες δεν θα ισχύσει η κατάπαυση του πυρός», συνέχισε ο Γκατίλοφ, κατά την ίδια πηγή.

«Η πρόοδος της διαδικασίας το αμέσως προσεχές διάστημα θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα καταρτιστούν αυτοί οι κατάλογοι», πρόσθεσε.

Στόχος είναι, κατά τη Μόσχα, να προετοιμαστεί μια σύνοδος από 1ης Ιανουαρίου 2016 ανάμεσα σε εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος της Δαμασκού, να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση μέσα σε έξι μήνες και να προκηρυχθούν εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε 18 μήνες.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε» να εφαρμοστεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, είπε ο Γκατίλοφ.

Η τριμερής συνάντηση στη Γενεύη στόχο είχε επίσης να προετοιμαστεί η επόμενη σύνοδος που αναμένεται να διεξαχθεί την 18η Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, του Στάφαν ντε Μιστούρα.

Πάντως η Ρωσία «δεν έχει αποφασίσει» εάν θα λάβει μέρος σε αυτή τη σύνοδο «ακόμη», σημείωσε ο Γκενάντι Γκατίλοφ.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Πούτιν – Κέρι τη Τρίτη στη Μόσχα

ΗΠΑ:Το 55% των Αμερικανών εμπιστεύεται στις Αρχές την προστασία του από επιθέσεις

Με πτώση έκλεισε η Wall Street

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ