Η «Πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» κατηγορείται ότι διευθύνει διεθνή εγκληματική οργάνωση

Η αποκαλούμενη «Πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» έχει κατηγορηθεί από τις ελβετικές αρχές ότι ηγείται διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλυνε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Η Γκουλνάρα Καρίμοβα — κόρη του πρώην δικτάτορα Ισλάμ Καρίμοφ— έχει κατηγορηθεί για κλοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων από το Ουζμπεκιστάν και δωροδοκία στελεχών και αξιωματούχων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Καρίμοβα, 51 ετών, βρίσκεται σε φυλακή του Ουζμπεκιστάν από το 2019 και κατηγορήθηκε στην Ελβετία την Πέμπτη με την κατηγορία της επικεφαλής του φερόμενου συνδικάτου εγκλήματος.

Φέρεται να ξέπλυνε τα χρήματα μέσω διαφόρων εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών που είχαν έδρα στην ελβετική χώρα.

Η οργάνωση του πρώην διπλωμάτη του ΟΗΕ φέρεται να είναι γνωστή ως «The Office», σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, και αποτελείται από περισσότερες από 100 νόμιμες εταιρείες που εργάζονταν κρυφά για να κρύψουν κλεμμένα χρήματα για να πλουτίσουν τα μέλη της, ανέφεραν οι Times.

Η Καρίμοβα είχε ασυλία από τη δίωξη για χρόνια λόγω της ιδιότητάς της ως διπλωμάτης, όπου ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, προωθώντας τον πλούσιο τρόπο ζωής της και τους διάσημους φίλους της.

Ο κεντρικός κόμβος για την εγκληματική οργάνωση —η οποία ξεκίνησε το 2005— φέρεται να ήταν μια ελβετική εταιρεία με την επωνυμία Zeromax, η οποία διέκοψε τη λειτουργία της το 2010. Οι πιστωτές της Zeromax έκαναν μήνυση έπειτα από χρόνια ασυνήθιστων δραστηριοτήτων που βρέθηκαν στον λογαριασμό της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων που δαπανήθηκαν για κοσμήματα και πολυτελείς ιατρικές θεραπείες, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η πρώην σχεδιάστρια μόδας φέρεται να χρησιμοποίησε θυρίδες ασφαλείας στο Lombard Odier – μια ελβετική τραπεζική εταιρεία – για να φιλοξενήσει διαμάντια και πολύτιμους λίθους αξίας εκατομμυρίων. Επιπλέον, περισσότερα από 400 εκατομμύρια φράγκα, ή περίπου 440 εκατομμύρια δολάρια, περιουσιακών στοιχείων στο όνομα της Καρίμοβα εξακολουθούν να είναι δεσμευμένα στην τράπεζα, ανέφεραν οι Times.

Η τράπεζα ερευνάται επίσης για τα περιουσιακά στοιχεία της Καρίμοβα, με την «υποψία ότι δεν επιδείκνυε επαρκή επιμέλεια στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και για ξέπλυμα χρήματος».

Αρνείται τις κατηγορίες

Η Καρίμοβα αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο δικηγόρος της, Γκρεγκουάρ Μανγκέ, με έδρα τη Γενεύη, είπε ότι η κάποτε κοινωνός «αμφισβητείται όλες τις κατηγορίες και θα αγωνιστεί για την αθώωσή της».

«Η θεωρία της εγκληματικής οργάνωσης αμφισβητείται πλήρως. Το έβγαλαν από το κεφάλι τους οι Ελβετοί εισαγγελείς μόλις πριν από ένα χρόνο, 10 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνάς τους», είπε, σύμφωνα με τους Financial Times. «Η πελάτισσά μας Gulnara Karimova κρατείται αυθαίρετα για σχεδόν 10 χρόνια. Δεν έχει καμία ένδειξη για το πόσο ακόμη θα χρειαστεί να μείνει στη φυλακή στο Ουζμπεκιστάν».

Παρά την άρνηση της «πριγκίπισσας», οι Ελβετοί εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η οργάνωσή της «διεξήγαγε τις εγκληματικές δραστηριότητές της ως επαγγελματική επιχείρηση, τηρώντας τους υποχρεωτικούς κανονισμούς και τηρώντας αυστηρή κατανομή καθηκόντων, ενώ επίσης καταφεύγει στη βία και τον εκφοβισμό».

Η Ελβετία άρχισε να την ερευνά μετά τον θάνατο του πατέρα της το 2016, με αποτέλεσμα να χάσει τη διπλωματική της ασυλία.

Η Καρίμοβα τέθηκε επίσης σε κατ’ οίκον περιορισμό το 2013 μετά από μια πολιτική αλλαγή στη χώρα της Κεντρικής Ασίας και καταδικάστηκε το 2017 για υπεξαίρεση στη χώρα καταγωγής της, ανέφεραν οι Times.

Έκτοτε, οι δικηγόροι της είπαν ότι βασανίστηκε και στερήθηκε βασικά δικαιώματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ