Η πραγματική ιστορία των φόνων που ενέπνευσε την ταινία του Σκορτσέζε Killers of the Flower Moon

Το Killers of the Flower Moon του Μάρτιν Σκορσέζε ήταν μια από τις μεγάλες επιτυχίες στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία που κυκλοφορεί πλέον στους κινηματογράφους καταπιάνεται με την πραγματική ιστορία των φόνων της φυλής Osage στην δεκαετία του 1920.

Η ταινία διάρκειας 3,5 ωρών βασίστηκε στο βιβλίο του David Grann, ο οποίος ερεύνησε επί 5 χρόνια τους φόνους μίας σειράς Ινδιάνων της φυλής Osage που διέμεναν στην Οκλαχόμα.

Η πραγματική ιστορία των φόνων της φυλής Osage 

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η φυλή των ιθαγενών Osage μετακινήθηκε από το Κάνσας στην Οκλαχόμα όπου αγόρασε χωράφια. Οι εκτάσεις αυτές θεωρούνταν άχρηστες αλλά τελικά αποκαλύφθηκε ότι ήταν πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου. Μέχρι τη δεκαετία του 1920, η φυλή ήταν εξαιρετικά πλούσια εξαιτίας των εσόδων από το πετρέλαιο. Μέχρι τότε μόνο τα μέλη της φυλής και οι σύζυγοί τους είχαν δικαίωμα στα έσοδα από τα αποθέματα πετρελαίου. Αυτό εμπόδιζε τους λευκούς έποικους να πάρουν μερίδιο από τα έσοδα.

Ο William Hale, τον οποίο υποδύεται ο Robert De Niro, ήταν γνωστός ως «ο βασιλιάς του λόφου Osage». Ήταν ένας λευκός έποικος με ράντσο βοοειδών στην περιοχή της φυλής των Ινδιάνων. Ωστόσο επειδή δεν ήταν μέλος της φυλής δεν είχε κανένα δικαίωμα στα έσοδα από το πετρέλαιο. Γι’ αυτό αποφάσισε να καταστρώσει ένα σχέδιο. Γνώριζε ότι τα δικαιώματα για τα έσοδα από το πετρέλαιο δίνονταν και τους συζύγους τον ιθαγενών ινδιάνων. Έτσι έπεισε τον Ernest Burkhart, τον οποίο υποδύεται ο Leonardo DiCaprio να παντρευτεί μία από τις γυναίκες της φυλής. Τελικά ο Burkhart συμφώνησε και παντρεύτηκε την Mollie Kyle, την οποία ενσαρκώνει στην μεγάλη οθόνη η Lily Gladstone.

Λίγο αργότερα, μέλη της οικογένειας της Mollie Kyle άρχισαν να δολοφονούνται μυστηριωδώς. Η αδερφή της Mollie, Anna Brown, πυροβολήθηκε το 1921, η μητέρα της Lizzie Q δηλητηριάστηκε. Μια άλλη αδερφή της Mollie πέθανε μαζί με τον άντρα της σε μια έκρηξη στο σπίτι της και ο ανιψιός της Lizzie, Harry Roan, πέθανε υπό ύποπτες συνθήκες.

Αφού πέθανε κάθε μέλος της οικογένειας της Mollie Kyle εκείνη και ο σύζυγός της κληρονόμησαν ολόκληρη την περιουσία. Την ίδια στιγμή, άλλα μέλη της φυλής Osage πέθαιναν με παρόμοιους ύποπτους τρόπους.

H Mollie Kyle (αριστερά) με δύο αδερφές της

Οι δολοφονίες οδήγησαν σε μία από τις πρώτες έρευνες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών FBI. Ο Tom White, τον οποίο υποδύεται ο Jesse Plemons, ήταν επικεφαλής της έρευνας των φόνων που οδήγησε στην σύλληψη του Hale και του Burkhart το 1926. Μέχρι τη σύλληψη των δύο, είχαν δολοφονηθεί περισσότεροι από 24 άνθρωποι. Ο Hale και ο Burkhart καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη μαζί με τους συνεργάτες John Ramsey και Kelsey Morrison.

Ωστόσο, το 1965, ο Burkhart αποφυλακίστηκε με χάρη από τον κυβερνήτη και το 1947 ο Hale αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή. Πριν από τη σύλληψή τους, είχαν προσπαθήσει να δηλητηριάσουν και την Mollie Kyle. Ευτυχώς η γυναίκα επέζησε, χώρισε τον Burkhart και τελικά ξαναπαντρεύτηκε πριν από το θάνατό της.

Ο William Hale δεύτερος από αριστερά

Πάνω από 24 φόνοι για το πετρέλαιο

Ο David Grann άρχισε να ερευνά τους φόνους το 2012 όταν επισκέφθηκε το μουσείο της φυλής Osage την Οκλαχόμα. Στη διάρκεια της επίσκεψης είδε μία πανοραμική φωτογραφία των μελών της φυλής με λευκούς έποικους από το 1924. Ωστόσο ένα κομμάτι της φωτογραφίας είχε σκιστεί και έλειπε.

Τότε ρώτησε τον ιστορικό του μουσείου ο οποίος του απάντησε: «Ο διάβολος στεκόταν ακριβώς εδώ». Τελικά του έδειξε το τμήμα που έλειπε. Έδειχνε τον William Hale να κοιτάζει με παγωμένο βλέμμα την φωτογραφική κάμερα.

«Πραγματικά με στοίχειωσε αυτή τη φωτογραφία, γιατί σκεφτόμουν ότι τα μέλη της φυλής είχαν αφαιρέσει αρκετά προκειμένου να ξεχάσουν τι είχε συμβεί. Αλλά υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι, ανάμεσα τους και εγώ, που δεν είχαν διδαχτεί ποτέ αυτή την [ιστορία]. Δεν το είχαμε μάθει ποτέ», είπε ο David Grann.

Killers of the Flower Moon

 

Σύμφωνα με τον συγγραφέα οι φόνοι εκείνη την περίοδο του τρόμου για την φυλή ήταν πολλοί περισσότεροι από 24 και οι περισσότεροι δεν ερευνήθηκαν επαρκώς από τις αρχές.

«Νόμιζα ότι έγραφα ένα βιβλίο για αυτή την μία κακή φιγούρα που είχε συλληφθεί από το FBI. Αντίθετα, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι αυτή ήταν λιγότερο μια ιστορία για το ποιος το έκανε και ποιος δεν το έκανε. Επρόκειτο πραγματικά για μια κουλτούρα δολοφονίας και μια κουλτούρα συνενοχής, … [με] πολλές από αυτές τις δολοφονίες έγιναν από άτομα που επωφελήθηκαν από αυτό το πολύ διεφθαρμένο σύστημα στόχευσης των Osage, συχνά παντρεύονταν μαζί τους και μετά σχεδίαζαν να τους σκοτώσουν, να κλέψουν τα χρήματα τους από το πετρέλαιο και την κληρονομιά τους», τόνισε ο David Grann.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ