Η Μιανμάρ… απελευθερώνει!

Η Μιανμάρ… απελευθερώνει!

 

Οι αρχές της Μιανμάρ θα απελευθερώσουν απροσδιόριστο αριθμό πολιτικών κρατουμένων και φυλακισμένων συνείδησης, μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν, ως δείγμα καλής θέλησης και σύσφιξης των διμερών σχέσεων, μεταξύ της Μιανμάρ και των ΗΠΑ, εν όψει της άφιξης στη χώρα του Ομπάμα, η οποία είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

 

 

Η εκλογή στο κοινοβούλιο της υπερμάχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Αούνγκ Σαν Σου Κι τον περασμένο Απρίλιο αλλά και η απελευθέρωση περίπου 700 πολιτικών κρατουμένων μεταξύ του Μαΐου 2011 και του Ιουλίου 2012 βοήθησε να μετατραπεί η εικόνα που διατηρούσε η Δύση για τη Μιανμάρ ως χώρα παρία και να αρχίσουν οι ελαφρύνσεις στις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο στρατοκρατικό καθεστώς της χώρας.

Περίπου 90 πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν και τον Σεπτέμβριο, όμως εκατοντάδες ακόμη παραμένουν πίσω από τα κάγκελα. Η νέα κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ταχύτατες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων είναι η αναμόρφωση της οικονομίας, η χαλάρωση της λογοκρισίας, καθώς και η νομιμοποίηση των συνδικάτων και των διαδηλώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει επανειλημμένως τις αρχές να απελευθερώσουν όλους τους διαφωνούντες ως προϋπόθεση για την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση.

Η Μιανμάρ για περισσότερο από 50 χρόνια ήταν υπό τη διακυβέρνηση σκληρής στρατιωτικής χούντας η οποία παραχώρησε την εξουσία σε μια ημι-πολιτική κυβέρνηση, πέρυσι.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ