Η Μέρκελ πήρε πίσω το σχέδιο για σκληρό lockdown το Πάσχα – Η συγγνώμη της Γερμανίδας καγκελαρίου και οι αντιδράσεις

Σε μια κίνηση-” πισωγύρισμα”, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε στους πρωθυπουργούς των κρατιδίων σε μια βιντεοκλήση ότι τελικά δεν θα υπάρξει αυστηρό lockdown τις ημέρες του Πάσχα. Αυτή η δήλωση έρχεται ύστερα από μια μέρα κριτικής και σύγχυσης στη Γερμανία.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος και οι ηγέτες των 16 κρατιδίων της Γερμανίας θα αντιστρέψουν το σχέδιό τους για αυστηροποίηση των μέτρων με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού κατά το Πάσχα, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται κυβερνητικές κρατικές πηγές την Τετάρτη.

Η έκτακτη βιντεοκλήση της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε εν μέσω αντιδράσεων στη Γερμανία για τα τελευταία σχέδια της κυβέρνησης. Οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη ανέφεραν στα γερμανικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η Μέρκελ είπε στους πρωθυπουργούς των κρατιδίων ότι τελικά δεν θα λάβει χώρα το αυστηρότερο lockdown, που είχε προγραμματιστεί τις αργίες του Πάσχα. Συγκεκριμένα, η πρόταση δέχθηκε έντονη κριτική από τις εκκλησίες.

Τι είπε η Μέρκελ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Μέρκελ είπε ότι το lockdown για το Πάσχα διαμορφώθηκε “με τις καλύτερες προθέσεις”. “Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιβραδύνουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο, ήταν λάθος”, δήλωσε η Μέρκελ. “Ζητώ συγγνώμη από όλους τους πολίτες”, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος ‘και ανακάλεσε την τελευταία απόφαση ομοσπονδίας και κρατιδίων για “φάση ηρεμίας” από 1 έως 5 Απριλίου, δηλαδή από την Μεγάλη Πέμπτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών.

“Φέρω για αυτό πλήρη την ευθύνη – ήταν δικό μου λάθος. Η εμπειρία μου λέει ότι χτυπώντας το κεφάλι στον τοίχο, κερδίζει πάντα ο τοίχος”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέρκελ και εξήγησε ότι η ιδέα είχε στόχο να ανακοπεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις επαφές των πολιτών.

Η Μέρκελ είπε ότι εξετάζοντας το σχέδιο πιο προσεκτικά, διαπίστωσαν ότι το προγραμματισμένο lockdown υπήρχε κίνδυνος να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να αντισταθμιστούν επαρκώς ορισμένα από τα προβλήματα που θα προέκυπταν από αυτό, όπως χαμένα κέρδη και ώρες εργασίας.

“Ήταν λογικό, αλλά δεν ήταν πραγματικά εφικτό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα”, δήλωσε η Μέρκελ σε σχέση με τα μέτρα του Πάσχα. “Πολλές ερωτήσεις, από την απώλεια μισθών έως την απώλεια χρόνου σε εργοστάσια και εγκαταστάσεις, δεν μπορούσαν να απαντηθούν επαρκώς εγκαίρως”.

Συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι ότι κάθε κρατίδιο θα χειρίζεται το θέμα των περιορισμών κατά το δοκούν.

Πώς προέκυψε το σχέδιο για lockdown

Έπειτα από 12 ώρες συνομιλιών, η Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί συμφώνησαν την Τρίτη να πάρουν πιο αυστηρά μέτρα και να βάλουν φρένο στη χαλάρωση των περιορισμών σε περιοχές όπου ο επταήμερος δείκτης θετικότητας ξεπερνά τα 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους για τρεις συνεχόμενες ημέρες

Επίσης, ανακοίνωσαν ένα ακόμη πιο αυστηρό lockdown κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Πάσχα, μεταξύ 1 Απριλίου και 5 Απριλίου, όταν ολόκληρη η χώρα θα έπρεπε να κλείσει, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων παντοπωλείων. Η επαφή μεταξύ δύο νοικοκυριών θα συνέχιζε να επιτρέπεται. Η Μέρκελ χαρακτήρισε τα μέτρα ως απόπειρα να «αναχαιτιστεί η εκθετική ανάπτυξη του τρίτου κύματος». Τα μέτρα αυτά δέχτηκαν εκτεταμένη κριτική. Κορυφαίοι επιδημιολόγοι λένε ότι ένας πενταήμερος αυστηρότερος περιορισμός για το Πάσχα θα είχε μικρή έως καθόλου επίδραση στην καταπολέμηση του τρίτου κύματος ,που έχει σαρώσει ολόκληρη τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, Προτεστάντες και Καθολικοί διαμαρτυρήθηκαν.

Το CDU / CSU πλήττεται στις δημοσκοπήσεις

Το ινστιτούτο δημόσιας υγείας της Γερμανίας, Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), ανέφερε 15.813 νέα κρούσματα COVID-19 την Τετάρτη και 248 θανάτους. Η κριτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση γίνεται επίσης αισθητή στις δημοσκοπήσεις, με το συντηρητικό CDU / CSU να πέφτει περαιτέρω στο 26% σε δημοσκόπηση της FORSA που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Μέχρι πρόσφατα, στα μέσα Φεβρουαρίου, το CDU / CSU είχε απήχηση πολύ πάνω από το 30%, σχεδόν στο 40% σε ορισμένες έρευνες.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η “συγγνώμη” της Μέρκελ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης, με στελέχη να θέτουν ακόμη και ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης από την Μπούντεσταγκ στο πρόσωπο της καγκελαρίου. Κατά τη διάρκεια της «ώρας της Καγκελαρίου» στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς ζήτησε από την κ. Μέρκελ να απευθυνθεί στους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας και του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Ως απάντηση, οι πτέρυγες των δύο κομμάτων ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. “Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα είπα ήδη”, περιορίστηκε να δηλώσει η ίδια.

Θέμα εμπιστοσύνης έθεσε και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος, έγραψε στο Twitter ότι “το να διορθώνει κανείς τα λάθη του αξίζει σεβασμού”, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Καγκελάριο. Ζήτησε επιπλέον συνολική αναθεώρηση της πολιτικής για την πανδημία.

Την Καγκελάριο ωστόσο υπερασπίστηκαν από την άλλη πλευρά τόσο ο αρχηγός του κόμματός της και Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ όσο και ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ (CDU). “Δεν ήταν εύκολο, ούτε για την Καγκελάριο ούτε για μας” , είπε ο κ. Λάσετ και σημείωσε ότι στην “φάση ηρεμίας” συμφώνησαν τελικά όλοι οι Πρωθυπουργοί, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, ακόμη και χωρίς την απαγόρευση, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επαφές τους τις ημέρες του Πάσχα. Στο ίδιο πνεύμα, κ. Κρέτσμερ δήλωσε ότι η κυρία Μέρκελ δεν θα πρέπει να αναλάβει μόνη όλη την ευθύνη και σημείωσε ότι μέτρα περιορισμού είναι απαραίτητα.

Από την πλευρά του SPD, ο Αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε “ορθή” την ανάκληση της απόφασης για το Πάσχα, τονίζοντας ότι η κυρία Μέρκελ “αξίζει για αυτό κάθε σεβασμό”. Όπως είπε, υπάρχουν στην πολιτική στιγμές όπου “μια απόφαση πρέπει να διορθωθεί, ακόμη και αν είναι πολύ δύσκολο”. Τέλος, ο σοσιαλδημοκράτης κυβερνήτης του Αμβούργου Πέτερ Τσέντσερ, έκανε λόγο για λάθος όλων των Πρωθυπουργών, ενώ είπε πως είναι σημαντικό οι πασχαλινές διακοπές να κυλήσουν με όσο το δυνατόν περισσότερη ησυχία.

Πηγή: dw.com/ ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ