Η Μέρκελ “ανησυχεί” για τις χαμένες γενιές

Η Μέρκελ “ανησυχεί” για τις χαμένες γενιές

 

Τα σχέδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους θα εξειδικεύσουν σήμερα στο Βερολίνο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που συνοδεύονται από τους υπουργούς Εργασίας και τους επικεφαλής των υπηρεσιών απασχόλησης.

Η κατανομή των 6 δισ. ευρώ που αποφάσισε να διαθέσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας είναι στο επίκεντρο της σημερινή διάσκεψης που συγκάλεσε στη γερμανική πρωτεύουσα η καγκελάριος Μέρκελ. Στόχος είναι η ανταλλαγή εμπειριών από επιτυχή προγράμματα μείωσης του αριθμού των ανέργων νέων. Προς τον σκοπό αυτόν διατίθενται συνολικά μέχρι το τέλος του 2015 έως και 24 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά ταμεία. Με τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Το «παρών» στην διάσκεψη δίνουν ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και άλλοι. Στο περιθώριο των εργασιών αναμένεται να υπάρξει ολιγόλεπτη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τη γερμανίδα καγκελάριο.

 

SPD: Η διάσκεψη εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες

Σε συνέντευξή της σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε υπερβολικά υψηλή την ανεργία στους νέους σε κάποιες νοτιοευρωπαϊκές χώρες. «Δεν επιτρέπεται να υπάρξει μια χαμένη γενιά», δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος. «Μόνο με χρήματα δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της ανεργίας… απαιτούνται έξυπνες μεταρρυθμίσεις», προσθέτει η κα Μέρκελ.

Πάντως, η αντιπολίτευση στη Γερμανία επιρρίπτει στην Άνγκελα Μέρκελ εκμετάλλευση του θέματος για προεκλογικούς λόγους. Όπως υπογράμμισε σήμερα η γενική γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Νάλες, «η Μέρκελ είναι συνυπεύθυνη για την έκρηξη της ανεργίας στην ΕΕ». Σύμφωνα με την Νάλες, η διάσκεψη προσφέρεται για την παραγωγή φωτογραφιών, αλλά όχι αποτελεσμάτων.

Με επιφυλάξεις αντιμετωπίζουν και οι ειδικοί το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι τα 6 δισ. ακόμη και εάν γίνουν 20 δισ. είναι σταγόνα στον ωκεανό. Το πρόβλημα της νεανικής ανεργίας θα αμβλυνθεί μόνο εάν δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και για να γίνει αυτό θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική της λιτότητας, υπογραμμίζει ο επιφανής γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ