Η Κίνα ετοιμάζεται για… πόλεμο – «Η ασφάλεια μας είναι όλο και πιο ασταθής» δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ

Η Κίνα θα ενισχύσει πλήρως τη στρατιωτική της εκπαίδευση και προετοιμασία για οποιονδήποτε πόλεμο, δήλωσε την Τρίτη ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η ασφάλεια της Κίνας είναι όλο και πιο ασταθής και αβέβαιη, φέρεται να είπε ο Σι.

Η μετάδοση ομιλίας του Σαρλ Μισέλ ματαιώθηκε διότι οι κινεζικές αρχές ήθελαν να την λογοκρίνουν

Η μετάδοση ομιλίας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για τα εγκαίνια εμπορικής έκθεσης στην Σανγκάη ματαιώθηκε διότι οι κινεζικές αρχές είχαν την πρόθεση να την λογοκρίνουν, δήλωσαν στο AFP ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Το βίντεο της ομιλίας ήταν έτοιμο να μεταδοθεί κατά την διάρκεια των εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης, την Παρασκευή, όμως ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, καθώς και τρεις ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Πεκίνο, επιβεβαίωσαν ότι η μετάδοση δεν έγινε.

«Οι Κινέζοι ήθελαν να κόψουν μέρος της ομιλίας του Σαρλ Μισέλ. Οι Βρυξέλλες προτίμησαν να ματαιώσουν την μετάδοση της ομιλίας στο σύνολό της», δήλωσε διπλωμάτης που δεν κατονομάσθηκε.

Άλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι κινεζικές αρχές ήθελαν να απαλείψουν από την ομιλία όλες τις αναφορές στην κρίση στην Ουκρανία, θέμα που προκαλεί την «ευαισθησία» του Πεκίνου, αφού επισήμως η Κίνα εμφανίζεται «ουδέτερη» παραμένοντας σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος της Μόσχας.

Όταν ερωτήθηκε για το θέμα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι δεν έχει γνώση του επεισοδίου.

«Ο πρόεδρος Μισέλ προσεκλήθη να απευθύνει ομιλία στην Εκθεση της Σανγκάης. Οπως ζητήθηκε από τις κινεζικές αρχές, δώσαμε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, το οποίο τελικά δεν μεταδόθηκε», δήλωσε στο AFP στις Βρυξέλλες ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Οι σχέσεις ΕΕ- Κίνας

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεινώθηκαν μετά την επιβολή κυρώσεων, και από τις δύο πλευρές, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ.

Στην συνέχεια, το Πεκίνο κήρυξε εμπορικό εμπάργκο επί όλων των προϊόντων που προέρχονται από την Λιθουανία, αντιδρώντας στην προσέγγιση του Βίλνιους με την Ταϊβάν.

Από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καλέσει επανειλημμένως το Πεκίνο να καταδικάσει δημόσια τις ενέργειες της Ρωσίας, χωρίς αποτέλεσμα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί την Κίνα «εταίρο, οικονομικό ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο», σύμφωνα με την διατύπωση που υιοθετήθηκε το 2019.

Όμως, οι εμπορικοί δεσμοί παραμένουν ισχυροί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Απόδειξη, η επίσκεψη του καγκελαρίου της Γερμανίας Ολαφ Σολτς την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο, πρώτη επίσκεψη στην Κίνα ηγέτη χώρας της G7 από την έναρξη της πανδημίας.

Ο Σαρλ Μισέλ θα συμμετάσχει την επόμενη εβδομάδα στην σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ