Qatar Gate: Η εικόνα του… Άη Βασίλη πάνω στους φακέλους με τις δωροδοκίες – Η αναφορά Παντσέρι στους… «Ocean’s Eleven»

Η La Repubblica με σημερινό της δημοσίευμα για το Qatar Gate αποκαλύπτει ότι οι φάκελοι με τις δωροδοκίες που έδινε ο Παντσέρι είχαν πάνω… τον Άγιο Βασίλη. Στο χαρακτηριστικό περιτύλιγμα με εορταστική διάθεση ήταν και τα 50.000 ευρώ για τον Βισεντίνι. Ο πρώην ευρωβουλευτής δίνει τα χρήματα και γελάει: «Μοιάζουμε με αυτούς στο “Ocean’s Eleven”» (σ.σ. την ταινία με τον Τζορτζ Κλούνεϊ).

Στο στόχαστρο οι εταιρείες της Καϊλή

«Ο Αντόνιο Παντσέρι παρέδωσε τα χρήματα του Κατάρ σε φακέλους με τυπωμένο τον Άγιο Βασίλη. Ωστόσο, δεδομένου ότι το σπίτι του ήταν παγιδευμένο με “κοριούς”, η βελγική Αστυνομία κατέγραψε ορισμένες από αυτές τις ανταλλαγές» αναφέρει το δημοσίευμα.

Στις 10 Οκτωβρίου ο Luca Visentini, ο τότε νούμερο ένα των ευρωπαϊκών συνδικάτων που διεκδικούσε να εκλεγεί, εμφανίστηκε στο σαλόνι του κι έναν μήνα αργότερα στο συνέδριο της Μελβούρνης, ο Παντσέρι του έδωσε 3 φακέλους με μετρητά. «Μοιάζουμε με αυτούς του “Ocean’s Eleven”» αστειεύτηκε… «Ήταν περίπου 50.000 ευρώ», είπε ο Visentini στον ανακριτή Michel Claise, όπως δείχνουν τα πρακτικά.

Qatar Gate: Ο Αντόνιο Παντσέρι και το μυστήριο των 100.000 ευρώ

«Αυτό το ποσό ήταν χρήματα με τη μορφή δωρεάς για την αποζημίωση ορισμένων από τα έξοδα της εκστρατείας μου για το Συνέδριο ITUC (Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων) και το μετέφεραν ως τέτοιο στο Ταμείο Αλληλεγγύης ITUC, για να υποστηρίξω τα έξοδα ταξιδιού, σύμφωνα με τις πρακτικές της ITUC. Αποδέχτηκα αυτή τη χρηματική δωρεά λόγω της ποιότητας του δωρητή και του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της. Δεν μου έχουν ζητηθεί, ούτε έχω ζητήσει κάτι ως αντάλλαγμα για τα χρήματα αυτά και δεν έχουν τεθεί κανενός είδους όροι για τη δωρεά. Δεν έχει συνδεθεί με οποιαδήποτε απόπειρα δωροδοκίας ή επηρεασμού της συνδικαλιστικής μου θέσης για το Κατάρ ή άλλα ζητήματα, ή παρεμβολής στην ανεξαρτησία της ITUC» περιέγραψε.

Ο δικαστής πίστεψε την εκδοχή του. Οι Βέλγοι ζήτησαν ταυτόχρονα από την Ιταλία (την έρευνα κάνει η Guardia di Finanza) να επαληθεύσει αν υπήρχαν περίεργες κινήσεις εκείνη την περίοδο στους λογαριασμούς που είχε ο Παντσέρι στην Ιταλία. Αυτή τη στιγμή έχουν πιστοποιηθεί μεταφορές 140.000 ευρώ σε διάστημα σχεδόν δύο ετών, από τους λογαριασμούς των Βρυξελλών στους ιταλικούς. Αλλά αυτά είναι, προφανώς, κανονικά τραπεζικά εμβάσματα για την εξόφληση ορισμένων στεγαστικών δανείων.

Qatar Gate: Έτσι έκανε τους ελιγμούς με τους ευρωβουλευτές ο Τζιόρτζι – Τα δώρα που πρόσφερε η «κλίκα»

“Κλειδί” για την έρευνα η συνεργασία του Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Είναι προφανές ότι το ζήτημα Visentini είναι σχεδόν δευτερεύον. Αυτό που ενδιαφέρει τους ερευνητές είναι ο τρόπος λειτουργίας του Παντσέρι: πλήρωνε σε μετρητά όποιον πίστευε ότι θα μπορούσε να του είναι χρήσιμος χρησιμοποιώντας την “ταμειακή μηχανή” του Κατάρ. Και αυτό προσπαθεί να καταλάβει ο ανακριτής Claise αυτές τις μέρες, βασιζόμενος στις χιλιάδες τηλεφωνικές και άλλες υποκλοπές που είναι διαθέσιμες. Και πάνω από όλα στη συνεργασία του Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Το κύριο θέμα είναι να καταλάβουμε ποιος έπαιρνε χρήματα. Και για ποιον λόγο. Ιδιαίτερα σημαντικά χαρακτηρίζονται όσα θα πει στη συνέχεια ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, μετά την ομολογία του στην πρώτη ανάκριση.

Από την άλλη οι ανακριτές αναλύουν τους υπολογιστές και τα τηλέφωνα που κατασχέθηκαν από τους βοηθούς. Από μια πρώτη ανάλυση φαίνεται ξεκάθαρα ο ρόλος του Τζιόρτζι: ήταν αυτός που έδωσε τις κατευθύνσεις για τις τροπολογίες που θα υποβληθούν και για τους τρόπους ψηφοφορίας. Μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών αυτές τις ώρες αναθεωρούνται οι πράξεις και οι ψηφοφορίες για ευαίσθητα θέματα που έγιναν στην τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο.

Η εντύπωση είναι ότι, πέρα ​​από τις δημόσιες θέσεις που πήραν η Καϊλή και ο Κοτζολίνο, η «κλίκα» έχει δουλέψει πολύ στη σκιά. Ένα παράδειγμα βρίσκεται στην έκθεση της επιτροπής για την ξένη παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες της Ένωσης. Στο τελικό κείμενο, το Κατάρ αναφέρεται μεταξύ των χωρών που στερούνται «διαφάνειας όσον αφορά στους κανόνες για την άσκηση πίεσης», βάσει τροπολογίας που πρότειναν οι ευρωβουλευτές Andreas Schieder (Αυστριακός) και Pierfrancesco Majorino. Τροπολογία για την οποία κανείς, κατά τη στιγμή της ψηφοφορίας, δεν είχε διατυπώσει αντιρρήσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ