Qatar Gate: Έτσι έκανε τους ελιγμούς με τους ευρωβουλευτές ο Τζιόρτζι – Τα δώρα που πρόσφερε η «κλίκα»

Το Qatar Gate και ο κεντρικός ρόλος του Panzeri και του κοινοβουλευτικού βοηθού του Cozzolino, Φραντσέσκο Τζιόρτζι προκύπτουν από τη βελγική έρευνα. Οι υπολογιστές και τα τηλέφωνα που κατασχέθηκαν πριν από μια εβδομάδα από τον Antonio Panzeri, τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι και κυρίως από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς αρχίζουν να “μιλούν”.

Qatar Gate: Το «χρυσό ζευγάρι» των Βρυξελλών – Ο Guardian «αποκαλύπτει» την Εύα Καϊλή και τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν στους Βέλγους δικαστές αυτό για το οποίο ήταν βέβαιοι: ότι ήταν ο Τζιόρτζι που διηύθυνε και διαχειριζόταν, πιθανώς για λογαριασμό του Panzeri, τις πιο “λεπτές” ψήφους για το Κατάρ και το Μαρόκο. Ήταν αυτός που αποφάσιζε ποια τροπολογία έπρεπε να κατατεθεί. Αυτός ήταν που έδινε στην ομάδα των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών κατευθύνσεις για την ψηφοφορία. “Ήταν μια κανονική πορεία της διαδικασίας”, εξηγεί στη Repubblica ένας από τους ευρωβουλευτές της σοσιαλιστικής ομάδας, “γιατί σε ορισμένα θέματα ήταν ο Cozolino που έπρεπε να δώσει τις κατευθύνσεις. Φυσικά, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο Τζιόρτζι είχε ένα σπίτι γεμάτο χαρτονομίσματα“.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Τζιόρτζι κατάφερε να μετακινήσει τις θέσεις ολόκληρης της σοσιαλιστικής ομάδας. Για παράδειγμα, η πρόταση υπέρ του Κατάρ – που ζητήθηκε από τον Panzeri και που απορρίφθηκε από την ομάδα-, υποβλήθηκε εκ νέου με τη μορφή τροπολογίας από τον Τζιόρτζι μέσω του αξιότιμου Pietro Bartolo (δεν βρίσκεται υπό έρευνα), του οποίου ο γιος εργάστηκε για την ΜΚΟ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα υπήρχαν περίεργες αντικαταστάσεις σε επιτροπές στις οποίες δεν ήταν μέλος η Καϊλή και όμως έτρεχε να ψηφίσει σύμφωνα με τις οδηγίες του συντρόφου της.

Qatar Gate: Έτσι λειτουργούσε η «κλίκα» – Ο πανηγυρισμός του Τζιόρτζι, τα email και οι εσωτερικές συνομιλίες

Η έρευνα για την αγορά του Pegasus από το Μαρόκο για την παρακολούθηση του Μακρόν

Αλλά υπάρχει μια περαιτέρω λεπτομέρεια, πολύ ανησυχητική. Ο Τζιόρτζι παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την έρευνα που άνοιξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Pegasus, το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας Nso, το οποίο φέρεται ότι ορισμένες χώρες χρησιμοποίησαν -σύμφωνα με τις κατηγορίες- για να κατασκοπεύσουν άλλα κράτη. Το Μαρόκο έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε τον Πήγασο για να παρακολουθήσει τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν αλλά και ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επομένως, εάν ένα κομμάτι της έρευνας στοχεύει στην ανασυγκρότηση των κινήσεων της «ομάδας», ένα άλλο κομμάτι στοχεύει στα ταμεία. Είναι γεγονός ότι οι τρεχούμενοι λογαριασμοί της Fight Impunity, της ΜΚΟ του Panzeri, λάμβαναν κεφάλαια απευθείας από το Κατάρ και στη συνέχεια δίνονταν από τον Panzeri για δωροδοκίες. Αλλά οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Και αυτό, γιατί υπάρχουν και άλλοι λογαριασμοί, κρυμμένοι στο εξωτερικό.

Qatar Gate: Ο Τζιόρτζι, οι 10 ώρες απολογίας και τα ονόματα

Στην ευρωπαϊκή εντολή έρευνας που απέστειλε το Βέλγιο στους δικαστές του Μιλάνου, προέκυψε το αίτημα να περάσουν από κόσκινο τους λογαριασμούς της κλίκας, αλλά εκτός από τους λογαριασμούς σε ιταλικές τράπεζες που αποδίδονται άμεσα στους Francesco Giorgi, Antonio Panzeri και Luca Visentini, υπάρχει και η αναφορά για εύρεση, μέσω πληροφορίων και εγγράφων, λογαριασμών που ενδεχομένως έχουν ανοιχτεί εκτός Ευρώπης. Και συγκεκριμένα σε ένα πιστωτικό ίδρυμα της Βραζιλίας.

Δεν είναι σαφές εάν οι ερευνητές των Βρυξελλών έχουν ήδη σαφείς πληροφορίες για μεταφορές χρημάτων στη Νότια Αμερική, αλλά είναι ένα από τα μέτωπα στα οποία η Guardia di Finanza αναζητά πληροφορίες. Στο Μιλάνο, τις έρευνες συντονίζει ο αναπληρωτής εισαγγελέας Fabio De Pasquale, ο οποίος αναζητά τυχόν κεφάλαια, αποτέλεσμα διαφθοράς, που επανεπενδύονται στην Ιταλία. Εξ ου και η κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος που θα μπορούσε να γίνει το ισχυρό κομμάτι του ιταλικού μετώπου του Qatar Gate.

Τα δώρα που έκανε η «κλίκα»

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη συνέχεια αφορά στα δώρα που θα έκανε η «κλίκα». Στη λίστα υπάρχουν ρολόγια πολυτελείας, ένα σπίτι στα βουνά και ταξίδια. Ο Panzeri βρισκόταν για διακοπές στο ξενοδοχείο Mamounia στο Μαρακές, ένα από τα πιο όμορφα ξενοδοχεία στον κόσμο, όπου κάλεσε συναδέλφους του βουλευτές και βοηθούς. Όμως, πιο πρόσφατα, αυτός και οι φίλοι του βρέθηκαν σε ένα θέρετρο στο Ομάν. Ποιος πλήρωσε, ωστόσο, δεν είναι σαφές.

Η υπεράσπιση του Panzeri και της οικογένειάς του, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ιταλία, προς το παρόν απορρίπτει όλες τις κατηγορίες. «Είναι δύο άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ προβλήματα με τη δικαιοσύνη», είπε ο Nicola Colli, δικηγόρος της Maria Dolores Colleoni και της Silvia Panzeri, συζύγου και κόρης του Antonio Panzeri. Οι δύο γυναίκες θα εμφανιστούν αύριο και μεθαύριο ενώπιον του Εφετείου της Μπρέσια για την ακροαματική διαδικασία, στην οποία οι δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν για το αν θα εγκριθεί το αίτημα των Βρυξελλών για έκδοσή τους.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η προσοχή στρέφεται επίσης στην ακρόαση της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου για την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ