Η αυτοκτονία ενός εφήβου οδήγησε στην αποκάλυψη μίας άρρωστης απάτης σεξουαλικού εκβιασμού μέσω διαδικτύου

Μια απάτη σεξουαλικού εκβιασμού μέσω διαδικτύου αποκαλύφθηκε μετά την αυτοκτονία ενός εφήβου.  Ο 17χρονος Jordan DeMay από το Μίσιγκαν των ΗΠΑ αυτοκτόνησε όταν μια διαδικτυακή συνομιλία μετατράπηκε σε εκβιασμό. Του ζήτησαν να πληρώσει χρήματα προκειμένου να μην βγουν στη φόρα προσωπικές του φωτογραφίες.

Ήταν ένας από τους δεκάδες ανθρώπους που στοχοποιήθηκαν μέσω διαδικτύου από δύο άνδρες που εκδόθηκαν από τη Νιγηρία και αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, δήλωσε το Σάββατο ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι.

«Θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες στις ΗΠΑ για ό,τι έκαναν στην Ιορδανία, αλλά δυστυχώς και σε ένα σωρό άλλους νεαρούς άνδρες και εφήβους», είπε ο Ρέι. «Πρόκειται για ένα έγκλημα που δεν έχει σύνορα. Φροντίζουμε επίσης οι συνεργασίες μας να μην έχουν σύνορα».

Ο Ρέι ανέδειξε την υπόθεση στο πλαίσιο ομιλίας του στη Διεθνή Ένωση Αρχηγών Αστυνομίας σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους το FBI βοηθά την αστυνομία στην αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας, της εξάπλωσης τη φαιντανύλης και των συμμοριών. Σε μια χρονιά που, κατά καιρούς, υπήρξαν εντάσεις μεταξύ του Κογκρέσου και του FBI, ο Ρέι επικεντρώθηκε στις σχέσεις της υπηρεσίας με τα αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ, μεγάλα και μικρά, συμπεριλαμβανομένων περίπου 6.000 αξιωματικών που στελεχώνουν την task force σε όλη τη χώρα.

Η αυτοκτονία εφήβου οδηγεί στην αποκάλυψη ενός άρρωστου κυκλώματος σεξουαλικού εκβιασμού στο διαδίκτυο
Ο DeMay νόμιζε ότι συνομιλούσε με μια κοπέλα στο Instagram

Πώς εκβίασαν τον έφηβο οι απατεώνες

«Οι απειλές που αντιμετωπίζουμε συλλογικά σε όλη τη χώρα είναι απίστευτα τρομακτικές», είπε. «Με διαφορά, το πιο αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών είναι η ομαδική εργασία».

Μετά το θάνατο του DeMay στο Μίσιγκαν, το FBI συμμετείχε στην έρευνα της αστυνομίας. Ο DeMay νόμιζε ότι συνομιλούσε με μια κοπέλα στο Instagram και η συζήτηση γρήγορα ξέφυγε, καθώς υπήρξε αίτημα για αποκαλυπτικές φωτογραφίες, είπαν οι αρχές.

Αλλά μόλις έστειλε τις φωτογραφίες του, η κουβέντα άλλαξε ξαφνικά. Του ζητήθηκαν χρήματα με αντάλλαγμα η άλλη πλευρά να μην στείλει τις συγκεκριμένες εικόνες στην οικογένεια και τους φίλους του DeMay. Όμως ο έφηβος δεν μπορούσε να πληρώσει, και ο δράστης ώθησε τον DeMay να αυτοκτονήσει, είπαν οι αρχές.

Ο DeMay δεν είχε μιλήσει ποτέ με κάποιο κορίτσι στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το FBI, που ανέφερε ότι πίσω από το συγκεκριμένο προφίλ βρίσκονταν δύο αδέλφια από τη Νιγηρία που χρησιμοποιούσαν έναν χακαρισμένο λογαριασμό στο Instagram. Έκαναν διαδικτυακή έρευνα για τον έφηβο, και χρησιμοποίησαν λεπτομέρειες για τους φίλους και την οικογένειά του για να προχωρήσουν σε στοχευμένες απειλές. Οι αρχές είπαν ότι προσπάθησαν επίσης να επικοινωνήσουν με περισσότερα από 100 άτομα με τον ίδιο τρόπο.

Ο Samuel Ogoshi και ο Samson Ogoshi από το Λάγκος της Νιγηρίας, έχουν δηλώσει αθώοι. Ο δικηγόρος του Samuel Ogoshi αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση. Ο δικηγόρος του Samson Ogoshi δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα για σχόλιο.

Δεκαπλασιάστηκαν οι υποθέσεις εκβιασμού μέσω διαδικτύου

Το FBI έχει διαπιστώσει δεκαπλάσια αύξηση των υποθέσεων «εκβιασμού» από το 2021. Τουλάχιστον 3.000 παιδιά και έφηβοι έχουν γίνει στόχοι εκβιασμού και περισσότεροι από δώδεκα αυτοκτόνησαν. Σε πολλές περιπτώσεις, οι απατεώνες έχουν έδρα τις αφρικανικές χώρες όπως η Νιγηρία και η Ακτή του Ελεφαντοστού. Τα περισσότερα θύματα είναι μεταξύ 14 και 17 ετών, αλλά έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ακόμη και παιδιά ηλικίας έως και 10 ετών.

Η μητέρα του DeMay, Jennifer Buta, είπε ότι ο γιος της, μαθητής γυμνασίου, ήταν ένα ευδιάθετο παιδί. Ήταν αθλητής, που είχε κοπέλα και έναν μεγάλο κύκλο φίλων. Ετοιμαζόταν να πάει ένα ταξίδι στη Φλόριντα με τον πατέρα του το βράδυ πριν από το θάνατό του, είπε.

Η οικογένειά του μίλησε ανοιχτά για τον θάνατό του, προτρέποντας και άλλους γονείς να μιλήσουν με τα παιδιά τους για τις απάτες και τα κυκλώματα «εκβιασμού».

«Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Το παιδί τους δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να συμβεί γρήγορα, χωρίς να το καταλάβεις», ανέφερε.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ