Hulusi Kentmen: Η Google τιμά με Doodle τον Τούρκο ηθοποιό

Το σημερινό Doodle τιμά τον Τούρκο ηθοποιό Χουλούσι Κέντμεν. Υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους και παραγωγικούς ερμηνευτές κατά την περίοδο «Yesilcam» του τουρκικού κινηματογράφου.

Ο Kentmen γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1912 στο Veliko Tărnovo της Βουλγαρίας, αλλά μεγάλωσε στην Τουρκία κοντά στον κόλπο του Izmit. Ενδιαφέρθηκε για την υποκριτική στο θέατρο του δημοτικού σχολείου Akcakoca.

Ενώ  υπηρετούσε στο ναυτικό, ο Κέντμεν έπαιζε τακτικά σε παραστάσεις σε κοινοτικά θέατρα, όπου τράβηξε τα βλέμματα του Burhanettin Tepsi, ενός διάσημου σκηνοθέτη θεάτρου.

Ο Κέντμεν ξεκίνησε την καριέρα του στη βιομηχανία του κινηματογράφου τη δεκαετία του 1940, αλλά συνέχισε να ανεβαίνει στη σκηνή σε θεατρικές παραγωγές κατά καιρούς.
Τον θυμούνται καλύτερα οι πατρικές φιγούρες που έπαιζε τακτικά, οι οποίοι είχαν σκληρούς εξωτερικούς χώρους και καλή καρδιά. Αφού εμφανίστηκε σε σχεδόν 500 ταινίες για 40 χρόνια, ο Kentmen έγινε γνωστός ως ο «πατέρας» των ταινιών Yesilcam.

Σήμερα, στην Τουρκία, η φράση «όπως ο Hulusi Kentmen» χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει ένα σταθερό αλλά στοργικό άτομο.

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ