Γουάνγκ Γιαπίνγκ: Ποια είναι η πρώτη Κινέζα που έκανε διαστημικό περίπατο

Η Γουάνγκ Γιαπίνγκ είναι η πρώτη Κινέζα που έκανε διαστημικό περίπατο, μαζί με έναν συνάδελφο της, έξω από τον υπό συναρμολόγηση νέο διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ της Κίνας.

Η Γουάνγκ μαζί με τον Ζάι Ζιγκάνγκ, ολοκλήρωσαν με επιτυχία ένα διαστημικό περίπατο διάρκειας 6,5 ωρών, σύμφωνα με το CNN. Συνολικά η αποστολή του σκάφους Shenzhou-13 είναι τριμελής.

Είναι η πρώτη φορά που οι Κινέζοι αστροναύτες βγήκαν από το σκάφος τους από τις 16 Οκτωβρίου, όταν είχαν φθάσει στον σταθμό.

Το τρίτο μέλος είναι ο Γε Γκουανγκφού και παρέμεινε στον σταθμό και να παρέχει υποστήριξη στους συναδέλφους του από το πιλοτήριο.
Κατά τη διάρκεια του διαστημικού περιπάτου, η ομάδα εγκατέστησε μια συσκευή ανάρτησης και συνδέσμους μεταφοράς στον ρομποτικό βραχίονα του σταθμού. Επίσης, έκαναν τεστ ασφαλείας στον εξοπλισμό.

Η Γουάνγκ είναι η δεύτερη Κινέζα που πήγε στο διάστημα, μετά την Λιού Γιανγκ, την πρώτη γυναίκα που είχε συμμετάσχει στην αποστολή Shenzhou-9 το 2012. Η Γουάνγκ είχε βρεθεί στο διάστημα για πρώτη φορά το 2013 με την αποστολή Shenzhou-10, αλλά τότε δεν είχε κάνει διαστημικό περίπατο.

Συνολικά, μόνο 15 γυναίκες – οι περισσότερες Αμερικανίδες της NASA – έχουν “περπατήσει” στο διάστημα από τότε που έκανε την αρχή η σοβιετική κοσμοναύτισσα Σβετλάνα Σαβίτσκαγια το 1984.

Ο πρώτος Κινέζος αστροναύτης που έκανε διαστημικό περίπατο, ήταν ο Ζάι Ζιγκάνγκ με την αποστολή Shenzhou-7 το 2008, ο οποίος σήμερα είναι κυβερνήτης του Shenzhou-13 και αυτός που συνόδευσε την Γουάνγκ στον πρώτο της διαστημικό περίπατο.

Γουάνγκ Γιαπίνγκ

Το πλήρωμα του Shenzhou-13 θα πραγματοποιήσει δύο ακόμη διαστημικούς περιπάτους κατά την εξάμηνη παραμονή του στον κινεζικό σταθμό, μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάθε άλλη προηγούμενη κινεζική επανδρωμένη αποστολή. Ο σταθμός αναμένεται να είναι πλήρως επανδρωμένος και λειτουργικός έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Γουάνγκ Γιαπίνγκ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ