Google: Το Doodle για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Η Google δημιούργησε ένα Doodle για να τιμήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA μετά τις άκρως εντυπωσιακές εικόνες από τα βάθη του Σύμπαντος που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Μια εικόνα αξίζει χίλιους κόσμους. Το σημερινό Doodle γιορτάζει τη βαθύτερη υπέρυθρη φωτογραφία του σύμπαντος που τραβήχτηκε ποτέ από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA – γνωστό και ως JWST ή Webb – ένα επιστημονικό φαινόμενο και ένα από τα μεγαλύτερα μηχανικά κατορθώματα της ανθρωπότητας. Είναι το μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο περίπλοκο υπέρυθρο τηλεσκόπιο που έχει τεθεί ποτέ στο διάστημα—και το μεγαλύτερο διεθνές διαστημικό εγχείρημα στην ιστορία! Σήμερα, έξι μήνες από την απογείωση, η NASA δημοσίευσε τις πρώτες επιχειρησιακές εικόνες του Webb αποκαλύπτοντας νέα βάθη και κόσμους.

James Webb τηλεσκόπιο

Το JWST πήρε το όνομά του από τον δεύτερο διαχειριστή της NASA, τον James E. Webb, ο οποίος ηγήθηκε των αποστολών Apollo που προσγείωσαν τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη. Το τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στις 25 Δεκεμβρίου 2021 και χρειάστηκε ένα μήνα για να φτάσει σε τροχιά σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων (940.000 μίλια) από τη Γη. Η εκτόξευση έγινε δυνατή μέσω της συνεργασίας μεταξύ της NASA, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CSA).

Χάρη στις εικόνες από το JWST, οι αστρονόμοι έχουν τώρα την ευκαιρία να μελετήσουν κάθε φάση της κοσμικής ιστορίας, η οποία εκτείνεται σε 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια, και τα μυστήρια πέρα ​​από τον γαλαξία μας. Η NASA στοχεύει να εξερευνήσει το πρώιμο σύμπαν, πολλούς γαλαξίες με την πάροδο του χρόνου, τον κύκλο ζωής των αστεριών και άλλους κόσμους με διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Το JWST θα μπορεί ακόμη και να παρατηρεί φως από γαλαξίες που σχηματίστηκαν 400 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και να ανιχνεύει οξυγόνο και οργανικά μόρια σε άλλους πλανήτες.

Για πολύ καιρό σε όλη την ιστορία, οι άνθρωποι αναρωτιόντουσαν «Πώς φτάσαμε εδώ;» και «Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;».

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε αυτά τα ερωτήματα και τους μακρινούς κόσμους που περιφέρονται γύρω από άλλα αστέρια και να μελετήσουμε εκτενώς το ηλιακό μας σύστημα, παράγοντας τις πιο ευκρινείς υπέρυθρες εικόνες που έχουν ληφθεί ποτέ από διαστημικό τηλεσκόπιο. Θα ανοίξει τις πόρτες για περισσότερες επιστημονικές ανακαλύψεις στο μέλλον, ρίχνοντας νέο φως στο χώρο, τον χρόνο και τα ουράνια σώματα που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη.

Το Google Doodle για τo διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

google doodle james webb

google doodle james webb

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ