Google Doodle: Τιμά το τέμπε

Το σημερινό Doodle γιορτάζει το Tempeh και εικονογραφείται από τον καλεσμένο καλλιτέχνη Reza Dwi Setyawan που εδρεύει στο Semarang της Κεντρικής Ιάβας της Ινδονησίας.

Αυτή η θρεπτική φυτική πρωτεΐνη είναι μια ζυμωμένη τροφή 400 ετών που προέρχεται από την Ινδονησία και συνήθως παρασκευάζεται από σόγια, αλλά μπορεί να παρασκευαστεί από πολλά άλλα φασόλια, δημητριακά και τα όσπρια με την ίδια διαδικασία ζύμωσης.

Το Doodle περιλαμβάνει το Tempeh Mendoan, μια από τις τηγανητές ποικιλίες Tempeh στην Ινδονησία, η οποία αποτελεί εμβληματικό μέρος της ινδονησιακής κουζίνας και ανακηρύχθηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά τη σημερινή ημέρα του 2021.

Το Tempeh τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά το 1600 στο χωριό Tembayat, στο Klaten, στην Κεντρική Ιάβα, Ινδονησίας και ηχογραφήθηκε στο Serat Centhini, μια συλλογή δώδεκα τόμων από ιστορίες και διδασκαλίες της Ιάβας, που γράφτηκαν σε στίχους και δημοσιεύθηκαν το 1814.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν συνήθως τέμπε ως υποκατάστατο κρέατος, σε συνδυασμό με ρύζι και λαχανικά. Προσφέρει μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη υγεία του εντέρου και του εγκεφάλου.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, πρεβιοτικά και βιταμίνη Β12, αυτή η τροφή από ελάχιστα επεξεργασμένη σόγια είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους στην Ινδονησία και αναδεικνύεται ανάμεσα στους λάτρεις της υγείας σε όλο τον κόσμο.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα φύλλα για να τυλίξουν το tempeh κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Τα φύλλα Waru, teak και guava είναι μερικά από τα παλαιότερα γνωστά, ενώ το φύλλο μπανάνας είναι το πιο δημοφιλές στην Ινδονησία.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταναλώσετε το Τέμπε, αλλά λόγω της υπέροχης γεύσης του, το «tempe goreng» ή το τηγανητό τέμπε ήταν το πιο δημοφιλές πιάτο τέμπε.
Το τηγανητό tempeh συνδυάζεται συνήθως με διάφορα είδη sambal (αλεσμένη και καρυκευμένη πιπεριά τσίλι) και kecap manis (γλυκιά σάλτσα σόγιας από σόγια που έχει υποστεί ζύμωση).

Μπήκατε στον πειρασμό να δοκιμάσετε tempeh;

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ