Google Doodle: Τιμά το Φεστιβάλ Qixi

Το σημερινό Doodle γιορτάζει το Φεστιβάλ Qixi, μια παραδοσιακή γιορτή που γιορτάζεται στην Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη και άλλα μέρη της Ασίας βασισμένη σε έναν ρομαντικό μύθο. Είναι επίσης γνωστό ως το Double Seventh Festival, η Night of the Sevens και το Magpie Festival.

Παρατηρείται την έβδομη ημέρα του έβδομου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου. Αυτή τη μέρα, άγαμοι και ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα όπως τριαντάφυλλα και καραμέλες με τα ρομαντικά τους ενδιαφέροντα.

Οι αρχαίοι Κινέζοι συνήθιζαν να λατρεύουν τα αστέρια στην αρχαιότητα και παρατήρησαν ότι η Νιουλάνγκ (ή βόδι, Αλτάιρ) και η Ζινού (ή υφαντάρα, Βέγκα) συναντήθηκαν στον ουρανό στο διπλό έβδομο.

Ο ρομαντικός θρύλος είναι για ένα βόδι και μια νεράιδα που ερωτεύτηκαν παράφορα παρά τις διαφορές τους. Στην ιστορία, η Zhinü αποφάσισε να μείνει στη Γη χωρίς άδεια και έγινε κορίτσι υφάντρια.

Όταν η βασίλισσα μητέρα των ουρανών έμαθε για τον γάμο τους, ανάγκασε τον Zhinü να επιστρέψει. Η Niulang, με τα δύο τους παιδιά, μετά πέταξε στους ουρανούς πάνω για να σώσει τη γυναίκα του προτού η βασίλισσα τον εξορίσει πίσω στη Γη. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε την φουρκέτα της για να δημιουργήσει ένα ποτάμι, τον Γαλαξία, ανάμεσα στη Γη και τους ουρανούς.

Η θλίψη του ζευγαριού έγινε αισθητή σε όλο το σύμπαν. Συγκινημένοι από τη συντριπτική απόγνωση του χωρισμού τους, η βασίλισσα επέτρεψε στην οικογένεια να συναντηθούν στο διπλό έβδομο μέσω μιας γέφυρας από κίσσες που πετούσαν πάνω από το ποτάμι.

Το φεστιβάλ Qixi έχει τις ρίζες του στη δυναστεία των Χαν. Παλαιότερες παραδόσεις περιλάμβαναν επιδείξεις δεξιοτήτων χειροτεχνίας, λατρευτικές υπηρεσίες αφιερωμένες στο Zhinü και τελετές ανάρτησης λουλουδιών προς τιμήν των βοδιών.

Αυτές οι παραδόσεις έχουν αναγνωριστεί λιγότερο από τις νεότερες γενιές, που προτιμούν να γιορτάζουν με απλούστερους τρόπους. Ωστόσο, ο θρύλος του Niulang και του Zhinü έχει ακόμα βαθιές ρίζες στις καρδιές των κινεζόφωνων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Καλό φεστιβάλ Qixi!

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ