Google Doodle: Αφιερωμένο στην Ημέρα Ανεξαρτησίας της Λιθουανίας

Το σημερινό Doodle της Google γιορτάζει μία από τις δύο ημέρες της Ανεξαρτησίας της Λιθουανίας, γνωστή τοπικά ως Ημέρα Αποκατάστασης της Πολιτείας. Σαν σήμερα το 1918, υπογράφηκε η Πράξη Ανεξαρτησίας της Λιθουανίας για να δηλώσει το καθεστώς του έθνους ως ανεξάρτητης δημοκρατίας.

Γιατί λοιπόν η Λιθουανία γιορτάζει πολλές ημέρες ανεξαρτησίας; Το 1940, η Λιθουανία προσαρτήθηκε, σηματοδοτώντας την αρχή μιας κατοχής που κράτησε 50 χρόνια. Σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης της Λιθουανίας και των άλλων χωρών της Βαλτικής, της Λετονίας και της Εσθονίας, υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι ένωσαν τα χέρια το 1989 για να σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα 600 χιλιομέτρων που εκτεινόταν από τη λιθουανική πρωτεύουσα του Βίλνιους μέχρι την πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν.

“Αυτή η επίδειξη αλληλεγγύης ενέπνευσε τους πολίτες σε όλη την περιοχή και ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα της Λιθουανίας για την ανάκτηση της ανεξαρτησίας, που αναγνωρίστηκε επίσημα στις 11 Μαρτίου 1990 στη σημερινή αδελφική γιορτή, γνωστή πλέον ως Ημέρα Αποκατάστασης της Ανεξαρτησίας. Χαρούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας, Λιθουανία!” αναφέρει στο μήνυμά της η Google,

Τι είναι τα Google doodle

Τα doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ