Γιούνκερ: Κάποιοι δεν θέλουν να δείξουμε και άλλη ελαστικότητα στην Ιταλία

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση και την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Δεκέμβριο, υπογράμμισαν ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, καθώς και να υιοθετήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα που θα εξετάζει την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων παντού στην Ευρώπη», ανέφερε ο Γιούνκερ.

Ο Γιούνκερ ανέφερε ότι εξετάστηκε συνοπτικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας. Όπως είπε, ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε την «κατάσταση στη χώρα» με «ταλέντο» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει το σχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας που κατατέθηκε προχθές. «Θα ήθελα να πω ότι δεν έχουμε καμία αρνητική προκατάληψη απέναντι στην Ιταλία. Ο ιταλικός προϋπολογισμός θα εξεταστεί με την ίδια αυστηρότητα και την ίδια ελαστικότητα όπως όλων των χωρών», είπε ο Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ιταλία χρησιμοποίησε όλα τα «εργαλεία» ελαστικότητας του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι η Επιτροπή κατηγορήθηκε για υπερβολική «γενναιοδωρία» απέναντι στη χώρα. «Τώρα, κάποιοι με τους οποίους μίλησα στο τηλέφωνο, δεν θέλουν να δείξουμε και άλλη ελαστικότητα», ανέφερε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ιταλία δαπάνησε 30 δισ. ευρώ παραπάνω, χωρίς να της επιβληθούν κυρώσεις.

Ο Γιούνκερ ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή θα ζητήσει από 4-6 χώρες περαιτέρω διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς που κατέθεσαν, αλλά αυτό είπε δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά απλώς ότι η Επιτροπή έχει κάποια ερωτηματικά.

Σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της επόμενης περιόδου (2021-2027), ο Γιούνκερ είπε ότι όλοι οι ηγέτες συμφωνούν ότι πρέπει να υιοθετηθεί πριν από τις ευρωεκλογές.

Εξάλλου, ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στη σημασία να δημιουργηθεί μια «ισότιμη εταιρική σχέση» μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής. «Πρέπει να χτίσουμε μια ισχυρότερη οικονομική σχέση με την Αφρική», ανέφερε, σημειώνοντας ότι στο τέλος του μήνα θα επισκεφθεί την Τυνησία και τον Ιανουάριο το Μαρόκο.

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται ότι η συνεργασία της ΕΕ θα πρέπει να αναβαθμιστεί μέσω του Ευρωπαϊκού Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου και του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική και παράλληλα εκφράζεται “ικανοποίηση” για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας της Επιτροπής για μια “νέα συμμαχία Αφρικής-Ευρώπης για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.