Γιασάρ Γκιουλέρ: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχιστεί το καλό κλίμα με την Ελλάδα

«Έχει ξεκινήσει ένα θετικό κλίμα, καλής γειτονίας με την Ελλάδα μετά τις φωτιές στην Ελλάδα και τους σεισμούς στην Τουρκία. Για να συνεχιστεί αμοιβαία το κλίμα αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε» δήλωσε στην Τουρκία ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV.

«Ως δύο γειτονικές ένοπλες δυνάμεις, θα αναπτύξουμε και θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε αυτές τις καλές, φιλικές σχέσεις. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις των δύο χωρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι «δεν είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε για να λυθούν τα προβλήματα, αλλά για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη». Όπως είπε, πρόκειται για μια διαδικασία που έχει καθιερωθεί για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. «Πιστεύουμε ότι θα ενισχυθεί με τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί» είπε, τονίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε τις ασκήσεις μας με αμοιβαίο σεβασμό. Θα προσπαθήσουμε να διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας με τον ίδιο τρόπο, με αμοιβαίο σεβασμό».

Προσέθεσε επίσης: «υπάρχουν αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Πιστεύουμε ότι θα τις πραγματοποιήσουμε οπωσδήποτε αμοιβαία. Το συζητήσαμε αυτό εκεί με τον ομόλογό μου. Ο κ. Δένδιας είχε επισκεφθεί και στο παρελθόν τη σεισμόπληκτη περιοχή, τότε ως υπουργός Εξωτερικών. Είπε ότι παρακολουθεί το έργο που γίνεται εκεί και ήθελε να το δει. Τον προσκάλεσα με μεγάλη χαρά. Θα έρθει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο».

Τα Eurofighter

Ερωτηθείς για τα Eurofighter είπε ότι είναι είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τη χώρα του και αποκάλυψε ότι η Τουρκία ασχολείται με το θέμα αυτό εδώ και 2-3 χρόνια. Είπε ότι η η Τουρκία αναζητεί αναζητεί εναλλακτική λύση για την πολεμική της αεροπορία, ωστόσο είπε ότι «αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα θέματα που έχουμε συζητήσει με τους φίλους μας, ίσως να μην τα χρειαστούμε. Αλλά τα χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή».

Ο Γκιουλέρ, επέκρινε τη Γερμανία για την άρνησή της να εγκρίνει την πώληση Eurofighters στην Τουρκία. «Τόσο η Ισπανία, όσο και η Αγγλία δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Έτσι θα έπρεπε να είναι εξάλλου. Θέλω να πω, είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ και ένα μέλος του ΝΑΤΟ είναι τώρα εναντίον μας στο να αποκτήσουμε αυτά τα όπλα. Πάντα έχουν (οι Γερμανοί) διαφορετικές δικαιολογίες, ξέρετε. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένα άλλο μέλος αντιτίθεται στην πώληση αυτών των αεροσκαφών… δεν μπορεί να υπάρξει εξήγηση για έναν σύμμαχο που λέει: “Δεν θα σας δώσω τα αεροσκάφη”.

Ta F-16

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα F-16, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Με άλλα λόγια, πιστεύουμε ότι όλα πάνε καλά».

Είπε ότι η χώρα του έχει κάνει σημαντικά βήματα και έχει φθάσει σε ένα πολύ καλό σημείο στην αμυντική βιομηχανία της. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα έχει αναπτύξει το δικό της μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς την επόμενη περίοδο και στις 27 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η παρθενική πτήση του KAAN, όπως είπε.

Οι S-400

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ απάντησε και για το αν το αντιαεροπορικό σύστημα S-400,είναι εγκατεστημένο και ενεργό. «Το S-400 είναι ένα αμυντικό όπλο. Μας επιτέθηκε κάποιος και δεν το χρησιμοποιήσαμε; Αν κάποιος σκέφτεται κάτι τέτοιο θα δει τι θα του συμβεί όταν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τα αμυντικά μας όπλα, θα δει τι θα κάνουν οι S-400 ή τα άλλα αμυντικά μας συστήματα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ