Γερμανία: Ο Σρέντερ στο στόχαστρο των νεοναζί

Γερμανία: Ο Σρέντερ στο στόχαστρο των νεοναζί

 

Το 2002 η νεοναζιστική τρομοκρατική ομάδα NSU της Γερμανίας, η οποία δολοφόνησε δέκα άτομα μέσα στη χρονική περίοδο 2000-6, έκανε συστηματικά φωτομοντάζ σε φωτογραφίες του τότε καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Τον έδειχνε να φοράει ένα άστρο του Δαυίδ ενώ σε κάθε εικόνα υπήρχε η απειλητική φράση : «Έρχεται η σειρά σου!».

Η NSU φαίνεται πώς είχε βάλει στο στόχαστρο τον Σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, σύμφωνα με όσα κατέθεσε πρόσφατα μια αστυνομικός στο δικαστήριο που δικάζει τρία από τα εν ζωή μέλη της νεοναζιστικής συμμορίας.

Έρευνες σε ηλεκτρονικά αρχεία που βρέθηκαν σε γιάφκα στην πόλη Τσβίκαου της ανατολικής Γερμανίας έφεραν στο φως πολλές μονταρισμένες φωτογραφίες του Σρέντερ, άλλοτε πίσω από κάγκελα φυλακής, άλλοτε να φέρει εβραϊκά σύμβολα. «Έρχεται η σειρά σου!», αναγραφόταν πάνω σε όλες. Ας σημειωθεί ότι ο Σρέντερ δεν είναι εβραΐκής καταγωγής.

Το αρχείο περιείχε φωτογραφίες από το 2002, όταν ο Σρέντερ ήταν ακόμη καγκελάριος. Η αστυνομία πιστεύει ότι ίσως ήταν ένας απ’ τους επόμενους στόχους τους, αν και οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να προορίζονται απλά για αφίσες ή μπλουζάκια.

Τα νέα σχετικά με τις φωτογραφίες κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στα γερμανικά ΜΜΕ τον Φεβρουάριο του 2012 και τέθηκαν εκ νέου υπό συζήτηση την Τρίτη στο δικαστήριο του Μονάχου, όπου δικάζεται το τελευταίο εν ζωή μέλος της ομάδας, η Μπεάτε Τσέπε, και τρεις συνεργοί της.

Η NSU δεν επιτέθηκε ποτέ σε επιφανείς πολιτικούς, αλλά δολοφόνησε εννιά μετανάστες (οκτώ τουρκικής καταγωγής και έναν ελληνικής), κυρίως μαγαζάτορες, καθώς και μια Γερμανίδα αστυνομικό.

Η γερμανική αστυνομία απέκλειε για χρόνια το ενδεχόμενο οι δολοφονίες να έχουν ως δράστες νεοναζιστές και ως κίνητρο τον ρατσισμό κατά των μεταναστών. Δεν είχε καθόλου στοιχεία στα χέρια της μέχρι που ξεσκεπάστηκε η βασική τριάδα της NSU κατά τύχη, όταν οι νεοναζιστές Ούβε Μπένχαρτ και Ούβε Μούντλος, εντοπίστηκαν μετά από τη ληστεία τράπεζας το Νοέμβριο του 2011. Αυτοκτόνησαν προτού συλληφθούν, αλλά το φρικτό κουβάρι της βίας άρχισε να ξετυλίγεται.

Η Τσέπε δικάζεται από τον περασμένο Μάιο για συνεργεία στους δέκα φόνους, σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στην Κολωνία και σε 15 ληστείες τραπεζών.

Η εμμονή της ομάδας για το φωτομοντάζ ήταν ήδη γνωστή: Παλαιότερα είχαν φτιάξει ένα μακάβριο βίντεο, όπου εικόνες του κινουμένου σχεδίου Ροζ Πάνθηρας εναλλάσσονταν με φωτογραφίες των άτυχων θυμάτων τους.

 

 

Πηγή: tovima.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ