Γερμανία: Κοινοβούλιο χωρίς αντίλογο;

Γερμανία: Κοινοβούλιο χωρίς αντίλογο;

 

Το σενάριο ενός «μεγάλου συνασπισμού» γίνεται ολοένα και πιο πιθανό. Για το κοινοβούλιο αυτό σημαίνει ότι η αντιπολίτευση συρρικνώνεται υπερβολικά και αποτελείται μόνο από τους Πράσινους και την Αριστερά.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων στο κοινοβούλιο θυμίζουν ελέφαντα απέναντι σε ποντίκι. Αν τελικά συγκυβερνήσουν, όπως όλα δείχνουν, Χριστιανική Ένωση και Σοσιαλδημοκράτες τότε στη γερμανική βουλή των 631 βουλευτών μόλις οι 127 θα ανήκουν στην αντιπολίτευση. Ο πολιτικός επιστήμονας Στέφαν Μπρέχλερ από το Πανεπιστήμιο του Γκίσεν θεωρεί την κατάσταση προβληματική:

«Πράσινοι και Η Αριστερά δεν θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ούτε να καταθέσουν πρόταση μομφής. Το γερμανικό σύνταγμα δίνει το δικαίωμα αυτό στην αντιπολίτευση όταν έχει τουλάχιστον το25 % των εδρών. Πράσινοι και Η Αριστερά διαθέτουν ωστόσο μόλις το 20%. Επίσης η αντιπολίτευση δεν έχει το δικαίωμα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί».

 

Εξωκοινοβουλευτική στήριξη

Ίσως η σχετικά μικρή, σε αριθμό βουλευτών, αντιπολίτευση να βρει υποστηρικτές εκτός κοινοβουλίου. Ο Ούβε Γιουν πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Τρίρ θεωρεί ότι όποτε υπήρξε διακυβέρνηση από μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία η αντιπολίτευση βρήκε τη στήριξη των συνδικάτων, των πρωτοβουλιών πολιτών, των κινήσεων διαμαρτυρίας και των μέσων ενημέρωσης.

Διαφορετική άποψη, ως προς τα μέσα ενημέρωσης, έχει ο βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά Ντίτερ Ντεμ, ο οποίος πιστεύει ότι η δημοσιογραφία με κριτική στάση στα πολιτικά πράγματα βρίσκεται εδώ και 30 χρόνια σε υποχώρηση. Και φέρνει ως παράδειγμα τις μετρήσεις στα δελτία ειδήσεων για την πρόσληψη των κομμάτων από το κοινό. Την ώρα που η πρόσληψη της Αριστεράς βρίσκεται περίπου στο 1%, το ποσοστό της στις τελευταίες εκλογές ήταν 8,6%. Έχουμε να κάνουμε με συνειδητό αποκλεισμό ενός κόμματος από τα μέσα, τονίζει ο γερμανός βουλευτής.

 

Ανησυχία για την ισχύ της αντιπολίτευσης

Ακόμα και εντός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ υπάρχουν φωνές που ανησυχούν για την μειονεκτική θέση της αντιπολίτευσης. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Τόμας Στρομπλ εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία του στον τύπο. Ο πολιτικός επιστήμονας Στέφαν Bröchler προτείνει μάλιστα είτε μια σχετική αλλαγή στο Σύνταγμα, είτε τουλάχιστον προσαρμογές στον εσωτερικό κανονισμό του κοινοβουλίου. Όμοια είναι η θέση και του βουλευτή του κόμματος Η Αριστερά Γιαν βαν Άκεν: «Προτείναμε ήδη όταν ξεκινήσει ο μεγάλος συνασπισμός να δρομολογήσει μια αλλαγή του Συντάγματος, που προϋποθέτει βέβαια τη σύμφωνη γνώμη Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών. Πρέπει να πουν ότι για να υπάρξει σωστή αντιπολίτευση επιβάλλονται αλλαγές. Αν δεν γίνει αυτό απομένει ως μόνη επιλογή η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο και θα το πράξουμε».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ