Γερμανία: Ακτιβιστές στάθμευσαν ένα κατεστραμμένο ρωσικό τανκ έξω από την πρεσβεία Ρωσίας στο Βερολίνο

Ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στάθμευσαν σήμερα -πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής- ακριβώς μπροστά από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο ένα κατεστραμμένο, σκουριασμένο ρωσικό άρμα μάχης, φέρνοντας ένα κομμάτι του πεδίου της μάχης στο κέντρο της πρωτεύουσας της Γερμανίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή – Οι εικόνες του ολέθρου και η επόμενη μέρα

«Το κατεστραμμένο άρμα μάχης σηματοδοτεί την πτώση. Η Ουκρανία θα γίνει το Στάλινγκραντ του Πούτιν», δήλωσε ο Βίλαντ Γκίμπελ, επιμελητής του μουσείου Berlin Story Bunker, αναφερόμενος στην ήττα της Γερμανίας σε μια μεγάλη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Γερμανία ρωσική πρεσβεία τανκ

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 2 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

«Σ’ αυτήν την πρεσβεία κάθονται εγκληματίες πολέμου. Κανένας από την πρεσβεία δεν τάχθηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία… Πάντα διερωτώμαι τι μπορώ να κάνω και αυτό είναι το ελάχιστο. Όμως το να τοποθετήσεις ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης μπροστά από την πόρτα των Ρώσων σε ένδειξη διαμαρτυρίας είναι φυσιολογικό. Δόξα στην Ουκρανία» , δήλωσε ο Γκίμπελ.

Η ρωσική πρεσβεία δεν ήταν διαθέσιμη να σχολιάσει το περιστατικό.

Η Κίνα καλεί σε «διάλογο» Ρωσία και Ουκρανία, ενώ απορρίπτει κάθε χρήση πυρηνικών όπλων

Το άρμα μάχης, ένα ρωσικό άρμα τύπου Τ-72 Β1, (του 1985), καταστράφηκε στις 31 Μαρτίου του 2022 κοντά στο χωριό Ντμίτριφκα κοντά στο Κίεβο, από αντιαρματική νάρκη, σύμφωνα με τον διοργανωτή της δράσης Γκίμπελ και τον συνάδελφό του Έννο Λέντσε.

Γερμανία ρωσική πρεσβεία τανκ

Οι δύο ακτιβιστές δήλωσαν ότι το μετέφεραν στην Γερμανία με την βοήθεια του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας και του Εθνικού Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας της Ουκρανίας.

Το άρμα μάχης τοποθετήθηκε στην διασταύρωση της Σαντοουστράσε και του πιο τουριστικού δρόμου της γερμανικής πρωτεύουσας Ούντερ ντεν Λίντεν, όπου θα παραμείνει έως την Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου.

Το περιφερειακό γραφείο του δήμου Μίτε του Βερολίνου πέρυσι είχε απορρίψει την αίτηση των Λέντσε και Γκίμπελ να εκθέσουν το άρμα μάχης, επικαλούμενο ανησυχίες, μεταξύ άλλων για την οδική ασφάλεια. Οι διοργανωτές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου τους έδωσε την άδεια να υλοποιήσουν την πρωτοβουλία τους.

Το άρμα μάχης θα περιοδεύσει ανά την Ευρώπη και ενδέχεται να καταλήξει στο τέλος στο μουσείο αρμάτων μάχης της Γερμανίας.

Γερμανία ρωσική πρεσβεία τανκ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ