Γερμανία: 182 νεοναζί έχουν βγει στην παρανομία

Γερμανία: 182 νεοναζί έχουν βγει στην παρανομία

 

Ο αριθμός των γερμανών ακροδεξιών που έχουν βγει στην παρανομία είναι υψηλότερος από ό,τι εκτιμούσαν οι Αρχές. 49 από αυτούς χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα βίαιοι, ωστόσο η σύλληψή τους θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

 

«Ωρολογιακές βόμβες» χαρακτηρίζει η γερμανίδα βουλευτής της Αριστεράς (Die Linke) Ούλα Γέλπκε κάποιους νεοναζιστές που καταζητούνται από τη αστυνομία και έχουν βγει στην παρανομία. «Μεταξύ αυτών είναι 5 μέλη του νεοναζιστικού Εθνικού Κόμματος NPD και άλλα 9 μέλη ακροδεξιών συνδέσμων. Αυτό δεν επιτρέπεται να το ξεχνούμε και θα πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις στις Αρχές προκειμένου αυτές να τους συλλάβουν», λέει η Ούλα Γέλπκε.

 

Νέες μέθοδοι καταγραφής των καταζητούμενων νεοναζιστών

Συνολικά καταζητούνται στη Γερμανία 182 ακροδεξιοί δράστες, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, κατόπιν σχετικής ερώτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς. Πριν από 8 μήνες, ο αριθμός των καταζητουμένων ακροδεξιών ήταν 118. Ωστόσο, η θεαματική αυτή αύξηση δεν ερμηνεύεται ως «τάση» από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία την αποδίδει στις νέες μεθόδους καταγραφής που χρησιμοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Η λεπτομερής καταγραφή του αριθμού των νεοναζιστών κρίθηκε απαραίτητη μετά την αποτυχία των Αρχών να εντοπίσουν και να διαλύσουν την νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση NSU, η οποία ευθύνεται για τη δολοφονία εννέα ξένων εργαζομένων στη Γερμανία.

 

«Οι περισσότεροι καταζητούμενοι έχουν καταδικαστεί ερήμην»

Πέραν του αριθμού των καταζητουμένων, η νέα σχετική έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρει λεπτομέρειες για τα αδικήματα, για τα οποία αυτοί κατηγορούνται. Και αυτό προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα της επικινδυνότητας τους. Σε προηγούμενη καταγραφή αναφέρονταν ακόμη και παραβάσεις του ΚΟΚ από τους καταζητούμενους.

Για πράξεις βίας με ακροδεξιά κίνητρα καταζητούνται συνολικά 49 νεοναζιστές, ωστόσο, μια οργανωμένη επιχείρηση εντοπισμού τους θεωρείται μάλλον αδύνατη, όπως λέει ο εκπρόσωπος του συνδικάτου των γερμανών αστυνομικών Ζάσα Μπράουν. «Οι περισσότεροι καταζητούμενοι έχουν καταδικαστεί ερήμην. Τις περισσότερες φορές συλλαμβάνονται τυχαία σε αστυνομικές έρευνες ρουτίνας. Για στοχευμένες επιχειρήσεις η αστυνομία δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό αστυνομικών. Υπάρχουν ακόμη από το 2007 εντάλματα σύλληψης που δεν έχουν εκτελεστεί», λέει ο κ. Μπράουν.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ