Γάζα-Νεκρά δύο παιδιά από τα πυρά

Γάζα-Νεκρά δύο παιδιά από τα πυρά

Πέντε Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης στο Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία πρώτων βοηθιών, ενώ το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, για να εξετάσει μία απόφαση, η οποία έχει υποβληθεί από την Παλαιστίνη και με την οποία ζητείται η διεθνής προστασία των Παλαιστινίων και η επείγουσα διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο Αμπασάν, μία τοποθεσία ανατολικά του Χαν Γιούνις, κατά την 16η ημέρα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του θυλάκου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής υπηρεσίας πρώτων βοηθειών Άσραφ αλ-Κούντρα.

Τα πτώματα των πέντε Παλαιστινίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ του Χάν Γιούνις. Ο θάνατός τους αυξάνει σε τουλάχιστον 644 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη, στις 8 Ιουλίου, των εχθροπραξιών ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ. Στο ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί 31 Ισραηλινοί, οι 29 από τους οποίους ήταν στρατιώτες.

Στο μεταξύ, στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), πρόκειται να αρχίσει στη Γενεύη η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Διοκαιώματα. Τη διεξαγωγή της ζήτησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Αιγύπτου εξ’ ονόματος της αραβικής ομάδας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Πακιστάν εξ’ ονόματος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και ο μόνιμος παρατηρητής του Κράτους της Παλαιστίνης.

Η απόφαση που έχει υποβληθεί από την Παλαιστίνη καταδικάζει “τις γενικευμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών” που απορρέουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις 13 Ιουνίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, “ιδιαίτερα από την τελευταία στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας (…), κατά την οποία έγιναν τυφλές και δυσανάλογες επιθέσεις (…) που μπορεί να συνιστούν διεθνή εγκλήματα”.

Στην απόφαση ζητείται, επίσης, “να σταλεί επειγόντως μία ανεξάρτητη διεθνής ερευνητική επιτροπή”, για να ερευνήσει σχετικά με τις παραβιάσεις αυτές και καλούνται οι ερευνητές να καταρτίσουν έναν κατάλογο “των παραβιάσεων και των εγκλημάτων που διαπράττονται” και “να ταυτοποιήσουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι”, ώστε να δικαστούν και να “μπει τέλος στην ατιμωρησία”.

Στο κείμενο ζητείται, εξάλλου, να τεθούν οι Παλαιστίνιοι υπό “άμεση διεθνή προστασία”. Απευθύνεται έκκληση για “άμεση παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων” και για “να μπει τέλος στις επιθέσεις εναντίον των αμάχων, περιλαμβανομένων και των ισραηλινών αμάχων”.

Στην απόφαση ζητείται, επίσης, από την Ελβετία, ως κράτος θεματοφύλακα των Συνθηκών της Γενεύης –θεμελιωδών κειμένων του ανθρωπιστικού δικαίου– να οργανώσει επειγόντως μία διάσκεψη για την κατάσταση στα Κατεχόμενα Εδάφη. Μία επιστολή προς την κατεύθυνση αυτή, με ημερομηνία 9 Ιουλίου, έχει ήδη σταλεί στη Βέρνη από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

BINTEO-Δημοσιογράφος του BBC δέχτηκε επίθεση από Ισραηλινό

ΒΙΝΤΕΟ-Άγριος καυγάς στην ουκρανική βουλή

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ