Γάζα-Ισραηλινοί συλλαμβάνουν εκλεγμένους Παλαιστίνιους αξιωματούχους

Γάζα-Ισραηλινοί συλλαμβάνουν εκλεγμένους Παλαιστίνιους αξιωματούχους

Παλαιστίνιοι βουλευτές κατηγορούν το Ισραήλ για ένα αντιδημοκρατικό κύμα καταστολής εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, με δεκάδες εκλεγμένους Παλαιστίνιους αξιωματούχους να έχουν συλληφθεί, να αντιμετωπίζουν έρευνες ή περιορισμούς στις κινήσεις τους.

Από τους 84 εκλεγμένους Παλαιστίνιους κοινοβουλευτικούς από τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 2006 οι 36 βρίσκονται σήμερα στις φυλακές του Ισραήλ τα δύο τρίτα εξ αυτών υπό το καθεστώς που είναι γνωστό ως «διοικητική κράτηση» και σημαίνει ότι δεν τους κοινοποιούνται τα στοιχεία σε βάρος τους.

Το κύμα συλλήψεων είναι από τα πιο σκληρά σε βάρος εκλεγμένων Παλαιστινίων στα κατεχόμενα και προστίθενται στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στους Αραβοϊσραηλινούς κοινοβουλευτικούς, τα μέλη της Κνέσετ.

Η Χαλίντα Τζαράρ, μια βουλευτίνα από τη Ραμάλα, είπε ότι την ξύπνησαν Ισραηλινοί στρατιώτες τα χαράματα της Τετάρτης και της είπαν ότι έχει στη διάθεσή της 24 ώρες να εγκαταλείψει την πόλη και να μετακινηθεί στην Ιεριχώ, στην έρημο.

Ο στρατός του Ισραήλ κατηγορεί τη Τζαράρ, μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης -ένα κόμμα που έχει ένοπλο βραχίονα, τον οποίο οι ισραηλινές αρχές θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση- «υποκινεί ενεργά βίαιες ενέργειες εναντίον του Ισραήλ».

«Ακόμη και το να μιλάει κανείς είναι πλέον παράνομο στο ad hoc και αριστοτεχνικό τους νομικό σύστημα», δήλωσε η Μόνα Μανσούρ, μια Παλαιστίνια βουλευτίνα εκλεγμένη στη Νάμπλους, ένα από τα λιγοστά μέλη της Χαμάς που δεν βρίσκεται στη φυλακή.

«Οι πολιτικοί δεν έχουν κανέναν ρόλο στις στρατιωτικές ενέργειες. Αυτό που κάνουν (οι Ισραηλινοί) παραβιάζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αντιπροσώπευση, που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο».

Ο Γιγκάλ Παλμόρ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, έκρινε από την πλευρά του ότι δεν αποτελεί έκπληξη το ότι βουλευτές της Χαμάς ή άλλων Παλαιστινιακών οργανώσεων φυλακίζονται, αφού η συμμετοχή σε μια τρομοκρατική οργάνωση που μάχεται εναντίον του Ισραήλ «συνιστά παραβίαση» του νόμου στη χώρα.

Πέραν των συλλήψεων των κοινοβουλευτικών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη το Ισραήλ λαμβάνει μέτρα και σε βάρος Ισραηλινών Αράβων, μελών του ισραηλινού κοινοβουλίου, της Κνέσετ. Περίπου το ένα πέμπτο των 8 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ ανήκουν σε αυτή την εθνοτική ομάδα -είναι Παλαιστίνιοι με ισραηλινή υπηκοότητα-, ωστόσο εκλέγουν μόλις 12 από 120 μέλη της Βουλής.

Τρεις από αυτούς τους βουλευτές αντιμετωπίζουν έρευνα διότι επισκέφθηκαν το Κατάρ την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας ένα ταξίδι το οποίο η μόνιμη επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας της Κνέσετ ανέφερε ότι δεν ήταν εγκεκριμένο. Το Κατάρ είναι ένας από τους κυριότερους συμμάχους της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης που πολεμάει με το Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Μπάσελ Γάτας, μέλος του αριστερού κόμματος Μπαλάντ και ο ένας από τους κοινοβουλευτικούς που ταξίδεψαν στο Κατάρ, είπε πως πήγε στη χώρα αυτή για να μιλήσει στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα και να δώσει επίσης άλλες συνεντεύξεις. Ο ίδιος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδεικνύει δυσανεξία στην κριτική.

«Είτε στο Ισραήλ ή στα κατεχόμενα, (οι Ισραηλινοί) αδυνατούν να ανεχθούν την παρουσία Αράβων κοινοβουλευτικών που είναι ενεργοί και επικριτικοί» έναντι της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης, τόνισε.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.