Γαλλία: Πεδίο μάχης το Παρίσι – Κάηκε το στέκι του Μακρόν

Χάος στις δύο πλευρές της Μάγχης έχουν προκαλέσει οι σημερινές διαδηλώσεις στην Γαλλία, για την αλλαγή στο όριο συντάξεων, καθώς αρχίζουν σήμερα στην Ευρώπη οι διακοπές του Πάσχα, αλλά οι Γάλλοι διαδηλωτές έχουν μπλοκάρει λιμάνια τραίνα και αεροδρόμια, εμποδίζοντας την μετακίνηση των Βρετανών τουριστών.

Calais
Διαδήλωση στο λιμάνι του Calais

Στην Γαλλία δεν είναι μόνο Μεγάλη Πέμπτη σήμερα είναι και Μαύρη Πέμπτη, με χιλιάδες διαδηλωτές να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της CGT και να κατεβαίνουν στους δρόμους. Το πρωί οι διαδηλωτές μπήκαν στο αεροδρόμιο και κατέλαβαν τον Τερματικό Σταθμό 1, με αποτέλεσμα να καθυστερούν δεκάδες πτήσεις. Εκπρόσωπος του αεροδρομίου επιβεβαίωσε ότι «ο τερματικός σταθμός 1 είναι αποκλεισμένος από ακτιβιστές, καθώς και η οδική πρόσβαση στο αεροδρόμιο, και σε σε άλλες περιοχές».

Terminal 1
Διαδηλωτές εισβάλλουν στο αεροδρόμιο Ντε Γκολ

Οι ι διαδηλωτές διέκοψαν την κυκλοφορία περίπου ένα μίλι από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού νωρίς το πρωί της Πέμπτης, αναγκάζοντας τους ταξιδιώτες να φτάσουν ως εκεί περπατώντας.

Gare de Lyon

Η British Airways ματαίωσε περίπου 20 πτήσεις που θα χρησιμοποιούσαν τον γαλλικό εναέριο χώρο καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετείχαν στη βιομηχανική δράση. Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν στο λιμάνι του Ντόβερ και ακυρώθηκε νωρίς το πρωί ένα τρένο της Eurostar από το Παρίσι στο Λονδίνο, μαζί με το αντίστοιχο δρομολόγιο επιστροφής.

Dover
Η ουρά αναμονής στο λιμάνι του Dover

Το λιμάνι του Κεντ προειδοποιεί ήδη τους ταξιδιώτες ότι θα αντιμετωπίσουν ώρες αναμονής την Παρασκευή, παρακαλώντας τους να μην εμφανιστούν νωρίς ή χωρίς κράτηση.  Το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει τους Βρετανούς που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Γαλλία να «βεβαιωθούν ότι έχουν επιβεβαιωμένες κρατήσεις και αρκετό φαγητό και νερό» για να αντέξουν στις καθυστερήσεις. Επίσης το υπουργείο εξέδωσε οδηγίες καλώντας τους Βρετανούς να είναι προσεκτικοί απέναντι στις διαδηλώσεις, και ότι πρέπει να είναι έτοιμοι για ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. «Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγετε τις διαδηλώσεις όπου είναι δυνατόν και να ακολουθείτε τις συμβουλές των τοπικών αρχών», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Εντωμεταξύ στο Παρίσι έχουν αρχίσει συγκρούσεις των αστυνομικών με τους διαδηλωτές οι οποίοι έβαλαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών. Μεταξύ των διαδηλωτών είναι και μαθητές λυκείων από πολλές συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας. Στόχος των διαδηλωτών έγινε και η Ροτόντα (La Rotonde) το γνωστό μπαρ (brasserie για την ακρίβεια) όπου συχνάζει ο πρόεδρος της Γαλλίας και όπου τον Ιανουάριο είχε κάνει το  τραπέζι στον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

 

 

 

Διαδηλώσεις γίνονται στη Ρεν, στη Μασσαλία, στο Μπορντό, στην Νάντη και σε άλλες πόλεις.

Νανδεσ

Μασσαλία

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ