Σε σοβαρή κρίση βυθίζεται η Γαλλία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, την αδυναμία να ψηφιστεί προϋπολογισμός που θα καθησυχάσει τις αγορές και το σημερινό απεργιακό «λουκέτο» στο δημόσιο.
Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου
Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής από την γαλλική Εθνοσυνέλευση ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ στις 11:00 το πρωί αναμένεται να υποβάλλει επίσημα την παραίτηση του στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα απευθυνθεί στον γαλλικό λαό σήμερα το βράδυ.
Τώρα τα βλέμματα στρέφονται στο Ελιζέ και τα επόμενα βήματα του Γάλλου προέδρου. Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στην εφημερίδα Le Parisien ο Μακρόν «θέλει να κινηθεί γρήγορα». Μια πηγή κοντά στον Γάλλο πρόεδρο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μακρόν, ο οποίος στο παρελθόν έπαιρνε χρόνο μέχρι να ανακοινώσει τους διορισμούς, τώρα δεν έχει «άλλη επιλογή» από το να ορίσει τον νέο πρωθυπουργό εντός 24 ωρών. Έτσι γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα.
Από αυτό το σημείο η Γαλλία βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά αφού η μοναδική φορά έχει πέσει κυβέρνηση από πρόταση μομφής ήταν το 1962. Τότε ο πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκωλ προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για να βγει από το αδιέξοδο. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει αυτή την επιλογή. Η παρούσα γαλλική Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να παραμείνει στην θέση τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του Ιουλίου του 2025. Επομένως ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να μπορεί να συγκεντρώσει την στήριξη της πλειοψηφίας της Εθνοσυνέλευσης, πράγμα αρκετά δύσκολο.
Ένα σενάριο που διακινείται για βγει η Γαλλία από το πολιτικό αδιέξοδο είναι ο διορισμός μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών, αποδεκτών από όλα τα κόμματα, για να οδηγηθεί η χώρα σε βουλευτικές εκλογές το επόμενο καλοκαίρι.
Ταυτόχρονα τα εργατικά συνδικάτα έχουν προκηρύξει για σήμερα απεργία στον δημόσιο τομέα για να διαμαρτυρηθούν για ενδεχόμενες μειώσεις και περικοπές. Έτσι θα είναι κλειστά τα σχολεία ενώ δεν θα γίνουν δρομολόγια τρένων και πτήσεις αφού στην απεργία συμμετέχουν δάσκαλοι, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και σιδηροδρομικοί.
Η παρασκηνιακή μάχη με την Λεπέν
Οι γαλλικές εφημερίδες σήμερα δίνουν μία εικόνα του παρασκηνίου και της επιλογής της Μαρίν Λεπέν να στηρίξει την σκληρή «γραμμή» της πρότασης μομφής εναντίον του Μπαρνιέ. Η Μαρίν Λεπέν είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι το κόμμα της θα αφήσει τον πρωθυπουργό να κάνει την δουλειά του και θα τον βοηθήσει να φτιάξει «έναν προϋπολογισμό που είναι αποδεκτός από όλους».
Ωστόσο η ανατροπή της κυβέρνησης με την βοήθεια της Εθνικής Συσπείρωσης σημαίνει ότι η Λεπέν είναι αντιμέτωπη με έναν μεγάλο κίνδυνο να αποξενώσει μεγάλα τμήματα της εκλογικής βάσης της, όπως συνταξιούχους και επιχειρηματίες. «Μέσα σε λίγα λεπτά, διέλυσε την στρατηγική της κανονικότητας την οποία είχε επιδιώξει με συνέπεια», υποστήριξε η εφημερίδα Le Monde.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Μαρίν Λεπέν και κάποιοι από τους βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης δεν επέστρεψαν στην Εθνοσυνέλευση για να ακούσουν το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής. Σύμφωνα με την Le Monde η ηγεσία του κόμματος είχε δώσει οδηγίες στους βουλευτές να μην χειροκροτήσουν το αποτέλεσμα και να μην συμπεριφερθούν σαν να επρόκειτο για θρίαμβο.
Γιατί λοιπόν η Μαρίν Λεπέν, παρά το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος που μπορεί να αντιμετωπίσει, επέλεξε τώρα να τα βάλει με την κυβέρνηση Μπαρνιέ; Αναλυτές «βλέπουν» πίσω από την απόφαση της την μάχη για την γαλλική προεδρία.
Η Μαρίν Λεπέν φαίνεται ότι επιθυμεί μέσω της κατάρρευσης της κυβέρνησης να οδηγήσει σε παραίτηση τον Εμανουέλ Μακρόν. Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής είπε ότι δεν ζητάει την παραίτηση Μακρόν αλλά ξεκαθάρισε ότι μόνο ο Γάλλος πρόεδρος «μπορεί να βγάλει την χώρα από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται».
Ο λόγος που η Μαρίν Λεπέν βιάζεται είναι επειδή αντιμετωπίζει μία σοβαρή δικαστική υπόθεση, στην οποία κατηγορείται για διαφθορά και κακοδιαχείριση της χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Εάν βρεθεί ένοχη τον ερχόμενο Μάρτιο τότε δεν μπορεί να είναι υποψήφια για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Γαλλία το 2027.
Στην περίπτωση, όμως, που ο Μακρόν υπέβαλε την παραίτηση του τότε θα έπρεπε να γίνουν προεδρικές εκλογές μέσα σε έναν μήνα, δηλαδή πριν την απόφαση του δικαστηρίου για την Λεπέν. Ο Γάλλος πρόεδρος, όμως, έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παραιτηθεί πριν τελειώσει η θητεία του το 2027.
Ανησυχία σε Βρυξέλλες και αγορές
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Γαλλία δείχνουν πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα θα μπει στο 2025 χωρίς έναν νέο προϋπολογισμό. Ακόμη και αν ο Μισέλ Μπαρνιέ παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να υπογράψει μόνο νόμους έκτακτης ανάγκης για να μην υπάρξει «λουκέτο» στο γαλλικό κράτος.
Παράλληλα δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα ή να γίνουν περικοπές που θα μείωναν το δημοσιονομικό έλλειμμα της γαλλικής οικονομίας, το οποίο προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 6,1% του ΑΕΠ. Οι αγορές ήδη ανησυχούν έντονα για το μέλλον της γαλλικής οικονομίας και αυτό θα αρχίσει να αποτυπώνεται στους οικονομικούς δείκτες και το κόστος δανεισμού.
Η πολιτική αναταραχή στην Γαλλία έχει προκαλέσει φόβο στην Ευρώπη και την επίπληξη των Βρυξελλών για το γεγονός ότι το Παρίσι δεν λαμβάνει μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Οι φωνές που ζητούν ενότητα και κοινή στάση στην Ευρώπη απέναντι στα προβλήματα έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται τουλάχιστον αμφίβολο μετά την πολιτική κρίση στις δύο χώρες – πυλώνες της Ε.Ε., την Γερμανία και την Γαλλία. Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τον πόλεμο στην Ουκρανία και έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Έτσι οι εξελίξεις σε Παρίσι και Βερολίνο έχουν έρθει στην χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή.