Γαλλία: Ειρηνικές διαδηλώσεις μετά την επίθεση σε δήμαρχο – 20 εκατ. ευρώ οι ζημιές στα μέσα μεταφοράς του Παρισιού

Ειρηνικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα μπροστά από τα δημαρχεία σε όλη την Γαλλία, τις οποίες οργάνωσε η Ένωση Δημάρχων της χώρας μετά το «κύμα» βίας. Περισσότεροι από 200 δήμοι έχουν πληγεί από τις ταραχές των τελευταίων ημερών, ενώ η χώρα είναι σε σοκ μετά την επίθεση στην οικογένεια του δημάρχου του Αϊ Λε Ροζ. Ο Βανσέν Ζενμπράν τοποθέτησε συρματοπλέγματα και διέμεινε μέσα στο δημαρχείο προκειμένου να το προστατεύσει από τις επιθέσεις.

Γαλλία: Νεκρός 24χρονος πυροσβέστης – Πέθανε ενώ έσβηνε φωτιά κατά τη διάρκεια επεισοδίων

Άγνωστοι επιτέθηκαν στο σπίτι του Ζενμπράν και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα. Η σύζυγος του στην προσπάθεια να διαφύγει έσπασε το πόδι της και νοσηλεύεται. ΟΓάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο της Αϊ Λε Ρόζ και την σύζυγο του. Σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV, πηγή κοντά στον Μακρόν ανέφερε ότι αντάλλαξαν ζεστά λόγια μετά την επίθεση.

Νέο βίντεο από το χάος το Σαββατοκύριακο

Γαλλία: Μειωμένα τα επεισόδια, παραμένει ο αναβρασμός – Συγκεντρώσεις μπροστά από τα δημαρχεία σήμερα

Νέα βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το χάος που προκλήθηκε στην Γαλλία από την αναταραχή. Άνδρες με κουκούλες και μάσκες φαίνονται να κάνουν πλιάτσικο σε κατάστημα με μοτοσικλέτες. Σε άλλο πλάνο ένα αυτοκίνητο πέφτει πάνω στην είσοδο καταστήματος και «ανοίγει» το δρόμο στους αγνώστους που προχωρούν σε λεηλασίες.

Γαλλία: Με 220 δημάρχους οι πόλεις των οποίων υπέστησαν καταστροφές συναντάται αύριο Τρίτη ο Εμανουέλ Μακρόν

Παραμένουν στις θέσεις τους οι 45.000 αστυνομικοί

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανέν να διατηρήσει την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας για να εγγυηθεί την επιστροφή στην ηρεμία. Περίπου 45.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός εδώ και 7 νύχτες για να αντιμετωπίσουν τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μετά τον θάνατο 17χρονου από αστυνομικά πυρά.

Τα μέτρα περιορισμού των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς παραμένουν σε ισχύ. Στην Μασσαλία, που έχει πληγεί από την αναταραχή, και σήμερα τα λεωφορεία και οι συρμοί του τραμ και του μετρό θα ακινητοποιηθούν στις 10:00 το βράδυ. Σύμφωνα με τον Ζεράρ Νταρμανέν, από την περασμένη Τρίτη μέχρι και την Κυριακή έχουν συλληφθεί περίπου 3.200 άτομα για τις ταραχές σε όλη την Γαλλία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, το 60% των συλληφθέντων δεν έχει ποινικό μητρώο και ο μέσος όρος ηλικίας τα 17 έτη.

Σε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ αποτιμώνται οι ζημιές στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Παρισιού

Οι ταραχές που συγκλόνισαν τις προηγούμενες ημέρες τη Γαλλία, με αφορμή τον θάνατο ενός 17χρονου από πυρά αστυνομικού, προκάλεσαν ζημιές «τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ» στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Παρισιού. Την εκτίμηση αυτή έκανε η IDFM (Ile-de-France Mobilités), ο οργανισμός που διαχειρίζεται τις δημόσιες συγκοινωνίες στην διοικητική περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, η οποία περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται «τα λεωφορεία και το τραμ που κάηκαν, δύο τραμ που υπέστησαν ζημιές, καθώς και τα σπασμένα παγκάκια στις στάσεις», διευκρίνισε η IDFM στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα η εφημερίδα Le Parisien.

Την τελευταία εβδομάδα, συνολικά 39 λεωφορεία πυρπολήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Κάθε λεωφορείο κοστίζει σχεδόν 350.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού.

Παρότι οι ταραχές έχουν περιοριστεί σημαντικά πλέον, λεωφορεία και τραμ επέστρεψαν στα αμαξοστάσια στις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδος), «για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών», όπως υπογραμμίζει η IDFM.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ